ZABRINJAVAJUĆI TREND

Medijske slobode sve više ugrožene i u EU

Ne postoji nijedna država članica koja nije učinila korak unatrag u pogledu medijskih sloboda
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2019. 22:52h

Medijske slobode ugrožene su u nekim državama članicama EU, upozorili su stručnjaci za to pitanje, prenose evropski mediji.

Ne postoji nijedna država članica koja nije učinila korak unatrag u pogledu medijskih sloboda, rekao je Olivije Bazil, generalni sekretar Reportera bez granica (RSF) na saslušanju u Evropskom parlamentu.

Bazil, zajedno s panelom medijskih stručnjaka i aktivista, upozorio je na zabrinjavajuće trendove u evropskim medijima u kojima su novinari izloženi sve većem političkom pritisku.

Vilijam Horsli iz Udruženja europskih novinara (AEJ) istakao je da se novinare redovno zastrašuje, da im policija prijeti nasiljem te da se hapše u državama kao što su Grčka, Rumunija i Bugarska i u uskoro novoj članici Hrvatskoj, prenosi Hina.

Istovremeno koncentracija vlasništva nad medijima u rukama nekolicine stvorila je niz drugih problema. Vlasnici nekih medija u Rumuniji i Bugarskoj povezani su s organizovanim kriminalom, rekao je Horsli i dodao da su Komisija i Evropski parlament upoznati s razmjerom zloupotreba i kršenja medijskih sloboda već neko vrijeme, ali da očito nisu učinili ništa.