UOČI DOLASKA TROJKE

Ne smanjujte plate, povećajte porez bogatima!

Politička klasa u Atini do sada je pojedine reforme prespavala ili odložila zbog predizborne kampanje
4 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 13:06h

Sa reformama u Grčkoj se zastalo. Atini je potrebno više vremena, kako bi sprovela sve ono što se od nje očekuje. Šta će na to reći povjerioci? "Trojka" je ponovo na licu mjesta. Od nje sve zavisi, piše "Deutsche Welle".

"Trojka će doći da ostane“, pišu grčke novine. Drugim riječima: ovoga puta kontrolori Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB) pažljivo će posmatriti sprovođenje reformi u Grčkoj.

Politička klasa u Atini do sada je pojedine reforme prespavala ili odložila zbog predizborne kampanje. Trojka bi sada trebalo da vodi razgovore sa labilnom koalicijom koja želi ponovo da pregovara o mjerama štednje ili barem rokovima za njihovo sprovođenje.

Poreske olakšice za građane sa malim primanjima

Ponovo, prije svega, želi da se pregovara o poreskim olakšicama za osobe sa niskim primanjima i za srednju klasu.

Predsjednik Grčkog saveza preduzetnika Vasilis Korkidis smatra da je to izvodljivo:

"Trojka postavlja ciljeve o štednji, ali nam dobrim dijelom ostavlja odriješene ruke za realizaciju. Mi bi i sa alternativnim merama sa ekvivalentnim efektom mogli da sprovedemo mjere štednje, bez da neprestano moramo da povećavamo poreze i dažbine".

Korkidis smatra da bi nižim porezom čak mogla da se stavi pod kontrolu i utaja poreza i ističe da bi fatalna greška bila ako bi vlada sad ponovo pokušala da smanji plate i dnevnice.

Sa takvom analizom se – prema pisanju grčke štampe – slaže i Trojka i ona bi bila zadovoljna kada bi vlada odlučnije sprovela strukturne reforme i bogate pozvala na kasu, umjesto da ponovo poseže za smanjenjem plata i povećanjem poreza.

Toga je svjestan i ministar finansija Janis Sturnaras koji se sada nalazi između dvije vatre – sa jedne strane se traže reforme i mjere za konsolidaciju, kako bi zadati ciljevi za 2012. bili ostvareni, sa druge strane nova paušalna skraćenja ne bi bila politički izvodljiva.

Sturnaras zato sa kolegama ministrima pregovara o smanjenju državnog budžeta za 11 milijardi eura, kako bi ohrabrio Trojku za buduće pregovore.

Izmjene vremenskog okvira mjera štednji

Njemački ministar privrede je rekao da ukoliko Grčka ne ispuni dogovorene obaveze neće dobiti novu pomoć

Iako je konzeravativni šef stranke za vrijeme predizborne kampanje govorio o novim pregovorima, danas još samo pominje "poboljšanja" ili "vremenski okvir" programa štednje.

Prema ocjenama stručnjaka do donosi poene vođi opozicije, ljevičaru Aleksisu Ciprasu, koji traži nove pregovore na političkom nivou, a evo kako bi oni trebalo da izgledaju:

"Otišli bismo na samit EU i rekli: Ljudi, ostavite svoje olovke po strani. Mi nećemo da učestvujemo u politici strogoće. I onda bi rekli: Ili ćete danas da raspustite EU ili mi ostajemo u njoj i pregovaramo ako treba tri, četiri dana, kako bi se pronašlo rješenje.“

U Berlinu skeptični

Povodom dolaska Trojke u Atinu, njemački ministar privrede Filip Resler izjavio je da će sačekati jesenji izvještaj Trojke, ali i dodao da je lično veoma skeptičan.

Resler je istakao da ukoliko Grčka ne ispuni dogovorene obaveze neće dobiti novu pomoć, a posljedica će biti:

"Grci će tada sami da shvate da je možda pametnije da izađu iz eurozone. Mislim da su za mnoge stručnjake, za Stranku slobodnih demokrata, kao i za mene prijetnje o grčkom napuštanju eurozone odavno prestale da budu zastrašujuće".

Galerija