Grčka nikad jeftinija, ali su uplašeni Njemci otkazali 50.000 rezervacija

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova je savjetovalo turiste da provjere trenutnu situaciju prije bilo kakvog odmora te da izbjegavaju „demonstracije i masovna okupljanja“
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 07:34h

Svakog maja, autobusi puni njemačkih turista išli bi krivudavim putem koji vodi od Purgosa do drevne Olimpije.

Međutim, zbog ekonomske krize koja je zahvatila Grčku, Njemci su odlučili da je se klone. Kako piše britanski „Obzerver“, za samo 10 dana nakon izbora 6. maja, otkazano je nevjerovatnih 50 hiljada rezervacija. Većinom su to Njemci koji se boje da budu doživljeni kao uzrok režima štednje nametnutog u zamjenu za kredite EU/MMF-a kao pomoć zamrloj grčkoj privredi.

"Došlo je do velikog pada", rekao je „Obzerveru“ Andreas Andreadis, predsjednik Udruženja grčkih turističkih preduzeća.

"Procjenjujemo da će dolasci Njemaca opasti za oko 25 odsto do kraja ove godine."

Londonski nedjeljnik piše da u želji za suncem, morem i slobodom duha – karakteristikama grčkih odmarališta – blizu četiri miliona Njemaca posjeti tu državu godišnje – više od bilo koje druge države.

„Za državu koja zavisi od turizma (svaki peti Grk je zaposlen u tom sektoru), odsustvo Njemaca bi moglo imati katastrofalne posljedice“, navodi „Obzerver“.

Njemci strahuju za život

Ranije ove godine, atinska štampa je bila puna izvještaja o tome da „Njemci strahuju za svoje živote“ ako posjete Grčku. Nasilni ulični protesti, paljenje njemačke zastave ispred grčkog parlamenta u februaru na vrhuncu sezone pravljenja rezervacija, podstakla je prvi talas otkazivanja.

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova je savjetovalo turiste da provjere trenutnu situaciju prije bilo kakvog odmora te da izbjegavaju „demonstracije i masovna okupljanja“.

Ironija je, piše dalje „Obzerver“, u tome što je u Grčkoj trenutno mirno, nema štrajkova i cijene ne mogu biti povoljnije.

Grčka je sada povoljnija nego što je ikad bila u prošloj deceniji. Imamo daleko bolju ponudu od Italije, Španije, Turske i Portugala

Čak u Atini, situacija se dramatično smirila uprkos političkoj neizvjesnosti nakon izbora ovog mjeseca.

"I upravo zbog krize, Grčka je sada povoljnija nego što je ikad bila u prošloj deceniji. Imamo daleko bolju ponudu od Italije, Španije, Turske i Portugala“, rekao je Andreadis.

Beskućnici su česta slika

Međutim, ističe „Obzerver“, to je mač sa dvije oštrice. „Iako je Grčka prošle godine privukla nevjerovatnih 16,5 miliona turista – pri čemu rekordan broj iz Rusije i drugih novih tržišta širom Balkana – pad cijena bi mogao dovesti do pada prihoda koji bi pojačao najgoru recesiju koju Grci pamte“, piše britanski list. U članku se navode ocjene eksperata da bi pad BDP-a od 10 odsto bio ravan gubitku sto hiljada radnih mjesta.

Ankete: Vode pristalice strane pomoći

Nekoliko novih anketa juče je pokazalo da je konzervativna Nova demokratija ponovo u prednosti koja će joj omogućiti formiranje vlade koja se zalaže za pakete pomoći i ostanak Grčke u eurozoni, prenio je Rojters.

Grčka je bila primorana da ponovo raspiše izbore za 17. jun pošto je nakon glasanja 6. maja parlament ostao jednako podijeljen između grupa stranaka koje podržavaju i onih koje se protive mjerama štednje.

Pet anketa objavljenih u jučerašnjoj štampi pokazalo je da je Nova demokratija u prednosti od 0,5 do 5,7 procenata u odnosu na ljevičarsku stranku Siriza, koja se protivi pomoći EU/MMF, mada analitičari smatraju da je trka potpuno neizvjesna.

Bonus video: