Španija tone sve dublje

"Recesija nastavlja svojim tempom, ali bi nedavno preduzeti ekonomski potezi mogli da pokažu rezultate u narednim kvartalima"
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 12:23h

Podaci španskog Državnog instituta za statistiku objavljeni danas pokazuju da je recesija dobro "zagrizla" Španiju i da zemlja sve dublje tone.

U prvom kvartalu ove godine španska privreda je potonula za dodatnih 0,3 odsto u odnosu na posljednji kvartal 2011. godine, a iz godine u godinu opada za 0,4 odsto. Prema podacima statističkog zavoda, početkom godine Španija je zabilježila najveći privredni pad još od početka 2010. godine.

"Recesija nastavlja svojim tempom, ali bi nedavno preduzeti ekonomski potezi mogli da pokažu rezultate u narednim kvartalima", smatraju ekonomski analitičari.

I dok se Španija svim silama trudi da privuče investitore i konačno podstakne privredni rast, ne zavisi sve od njih samih, već sa strepnjom gledaju i na razvoj situacije s Grčkom.

"Dubina krize će zavisiti od onoga što će se dešavati u narednim mjesecima - da li će Španija biti prisiljena da zatraži pomoć za refinansiranje svojih banaka, te dđta će biti sa Grčkom. Situacija u cijeloj eurozoni je trenutno jako krhka", navode ekonomski analitičari.

Prema procjenama ekonomskih analitičara grčki bi izlazak iz EU ionako krizom uzdrmanu eurozonu koštao stotine milijardi eura.

Bonus video: