Austrija: Bečlije 'oduzimaju' ulicu bivšem gradonačelniku - rasisti

Liger je proširio vodovodnu mrežu, ustanovio sistem javnog prevoza, poboljšao socijalnu pomoć. Ali, ostala je i zapamćena njegova izjava: "Ja odlučujem ko je Jevrejin"
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 17:47h

Gradske vlasti Beča preimenovaće ulicu u istorijskom centru grada, nazvanu po nekadašnjem gradonačelniku austrijske prijestonice, poznatom po antisemtitskim stavovima.

Član gradske vlade zadužen za kulturu Andreas Majlat-Pokorni rekao je da će ulica poznata kao Karl Liger Ring promijeniti ime u Univerzitetsring, po zgradi univerziteta u tom kraju.

Liger je izabran za gradonačelinka Beča 1897. godine i vršio je tu funkciju 13 godina.

Za vrijeme svog mandata proširio je vodovodnu mrežu, ustanovio sistem javnog prevoza i poboljšao usluge socijalne pomoći.

Majlat-Pokorni je najavio promjenu imena ulice, uz riječi da grad "ne treba da se ponaša kao da nema mrlja" u svojoj istoriji

On je, međutim, otvoreno zastupao antisemitske ideje.

Adolf Hitler, koji je živio u Beču izvjesno vrijeme tokom Ligerovog mandata, vidio je u njemu inspiraciju za svoju mržnju prema Jevrejima.

Liger je ipak imao prijatelje Jevreje i ostala je zapamćena njegova izjava: "Ja odlučujem ko je Jevrejin".

U doba kad je antisemitizam bio široko rasprostranjen Evropom, njegove poglede je dijelio veliki broj Austrijanaca.

Andreas Majlat-Pokorni iz vladajuće koalicije Socijaldemokrata i Zelenih najavio je promjenu imena, uz riječi da grad "ne treba da se ponaša kao da nema mrlja" u svojoj istoriji.

Galerija

Bonus video: