Pokvareni ruski svemirski brod će pasti na Zemlju

Stručnjaci kažu da bi dio toskičnog goriva mogao da dopre do Zemlje u smrznutom stanju, ali da će vjerovatno izgorjeti u atmosferi ako tokom pada bude u tečnom stanju
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2011. 12:06h

Ruska svemirska agencija je saopštila da će se svemirski brod Fobos Grunt srušiti na zemlju, ali da nema opasnosti od njegovih toksičnih goriva.

Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je danas da je odustala od pokušaja da stupi u kontakt sa pokvarenim ruskim svemirskim brodom "Fobos-grunt" koji je poslat na Mars, što povećava šanse da će se letjelica srušiti nazad na Zemlju, javljaju agencije.

Brod "Fobos-Grunt", bez ljudske posade, trebalo je da se zaputi ka Marsu u dvoipogodišnjoj misiji i donese nazad na Zemlju uzorke tla sa te planete, ali se poslije lansiranja zaglavio u Zemljinoj orbiti.

Tokom vikenda će opet pokušati kontakt

Svi pokušaju da se sa letjelicom uspostavi kontakt i da joj se pošalju komande za sada su bili bezuspješni.

ESA navodi da je obustavila napore da stupi u kontakt sa brodom, ali da će se ponovo aktivirati ako ruska agencija za istraživanje svemira ostvari napredak.

Portparol ESA, čije je sjedište u Parizu, izjavio je da će Rusija tokom vikenda ponovo pokušati da kontaktira svemirski brod.

Bilo je planirano da "Fobos-grunt" stigne u orbitu Marsa u septembru sledeće godine i sleti na crvenu planetu u februaru 2013

Pokvarena letjelica teška je 13,2 tona, od čega 11 tona čini veoma toksično gorivo. Stručnjaci kažu da bi dio tog goriva mogao da dopre do Zemlje u smrznutom stanju, ali da će vjerovatno izgorjeti u atmosferi ako tokom pada bude u tečnom stanju.

Bilo je planirano da "Fobos-grunt" stigne u orbitu Marsa u septembru sledeće godine i sleti na crvenu planetu u februaru 2013.

Bonus video: