Mario Monti dobio punu podršku Berluskonijeve partije

Visoki funkcioner Berluskonijeve partije Narod slobode, najveće u Italiji, obećao je jutros da će pružiti punu podršku Mariju Montiju da spasi zemlju od finansijske katastrofe.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 11:02h

Sekretar partije Narod slobode Angelino Alfano se rano jutros sastao sa Montijem radi ublažavanja tenzija, a odlazeći ministar spoljnjih poslova Italije Franko Fratini rekao je listu Il Mesađero da podrška i Berluskonija i Alfana obezbjedjuje Montiju "punu privrženost" njihove stranke koja ima najviše poslanika u nacionalnom parlamentu.

Berluskoni se prošle sedmice pod pritiskom tržišta povukao sa funkcije.

Mandatar Mario Monti, koji treba da sprovede oštre mjere štednje u zemlji, trebalo bi danas da predstavi članove svog kabineta i položi zakletvu pred predsjednikom države Đorđom Napolitanom, a već je dobio široku podršku političkih, poslovnih i sindikalnih lidera.

Kamata na italijanske obveznice danas je pala za 0,16 odsto i sada iznosi 6,77 odsto, donoseći prezaduženoj zemlji malo olakšanje.

Vlada koju bude predložio Monti moraće da dobije podršku u italijanskom parlamentu. Novi manadatar je već pokazao odlučnost da sprovede neophodne reforme, ali je i stavio do znanja da namjerava da ostane na premijerskoj funkciji do redovnih izbora 2013. godine.

Monti je pod pritiskom da uvjeri velike igrače na tržištu da će Italija uspjeti da izbjegne bankrot koji bi dodatno uzdrmao zemlje eurozone i svjetsku ekonomiju gurnuo u još jednu recesiju.

Italija ima javni dug koji iznosi 120 odsto bruto nacionalnog proizvoda, odnosno 1.900 milijardi eura. Dobar dio tog duga uskoro stiže na naplatu, a samo sljedeće godine moraće da bude refinansirano 300 milijardi eura.

Bonus video: