VRŠE PRITISAK

EU neće da čeka: Grčka da odmah odluči ostaje li u eurozoni

Neki iz Papandreuove stranke su ga pozvali da podnese ostavku, optužujući ga da je šokantnom odlukom o referendumu ugrozio članstvo u eurozoni
0 komentar(a)
Angela Merkel, G20, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, G20, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.11.2011. 21:09h

Njemačka i Francuska su izvršile pritisak na Grčku da brzo odluči želi li da ostane u eurozoni, nakon što je njena šokantna odluka da organizuje referendum o pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda izazvala paniku na globalnim tržištima.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi i njemačka kancelarka Angela Merkel su pozvali grčkog premijera Jorgosa Papandreua na hitne razgovore u Kanu uoči samita G20 najvećih svjetskih ekonomija, kako bi izvršili pritisak za primjenu mjera protiv dužničke krize eurozone, koje je Atina dovela u sumnju.

Francusko-njemački dvojac se prvo sastao sa šefovima institucija EU i MMF da bi raspravljali o tome kako da ograniče štetu od poteza Grčke i izvrše pritisak za što brži ishod.

Izvori iz EU i MMF-a su rekli agenciji Rojters da Grčka ovog mjeseca neće dobiti hitno potrebnu tranšu kredita od osam milijardi eura, dok ne održi referendum, jer kreditori žele da budu sigurni da će se Atina pridržavati programa štednje.

Evropa ne može da čeka

Sarkozi je rekao da je Papandreduova objava referenduma „iznenadila cijelu Evropu“, a njegov premijer, Fransoa Fijon, je rekao u parlamentu: „Evropa ne može nedjeljama čekati ishod referenduma. Grci moraju brzo i nedvosmileno reći da li biraju da zadrže svoje mjesto u eurozoni ili ne.“

Francuski zvaničnici su izjavili da će na Papandreua biti izvršen pritisak da glasanje o paketu pomoći organizuje u parlamentu prije referenduma

I njemačka kancelarka je zvučala ljuto i nestrpljivo kao Fijon prie nego što je otputovala u Kan.

„Dogovorili smo plan za Grčku prošle nedjelje. Želimo da ga primjenimo, ali za to nam je potrebna jasnoća i večerašnji sastanak bi trebalo da nam pomogne upravo u tom smislu,“ rekla je Angela Merkel.

Francuski zvaničnici su izjavili da će na Papandreua biti izvršen pritisak da glasanje o paketu pomoći organizuje u parlamentu prije referenduma, kako bi se ohrabrila finansijska tržišta, i da održi plebiscit do sredine decembra, kako bi se izbjegla višemjesečna neizvjesnost, prenio je Rojters.

Papandreu sve šokirao

Portparol njemačkog ministarstva finansija je rekao da Grčka očiglesno ima dovoljno novca da funkcioniše do sredine decembra, kada mora da isplati više od 6 milijardi eura duga.

Referendum će biti jasan mandat i jasna poruka unutar i izvan Grčke o našem evropskom pravcu i članstvu u eurozoni

Neki iz Papandreuove stranke su ga pozvali da podnese ostavku, optužujući ga da je šokantnom odlukom o referendumu ugrozio članstvo u eurozoni.

Socijalistički premijer se preksinoć do sitnih sati borio da dobije podršku kabineta, ali ga sjutra čeka glasanje o povjerenju u parlamentu.

„Referendum će biti jasan mandat i jasna poruka unutar i izvan Grčke o našem evropskom pravcu i članstvu u eurozoni,“ rekao je Papandreu na sjednici vlade, koja je nakon sedam sati završena u zoru u srijedu.

Papandreu

Ako Papandreu pobijedi na glasanju o povjerenju, eurozona će se suočiti sa periodom političkog vakuuma u kojem tržišta mogu stvoriti haos. Ako izgubi, Grčka će se suočiti sa nekotrolisanim bankrotom, što bi žestoko pogodilo evropske banke i zaprijetilo puno većim ekonomijama Italije i Španije, za čije spasavanje blok možda ne bi imao sredstava

Pitanje će se odnositi na paket pomoći?

Ankete pokazuju da većina Grčka smatra lošim sporazum vrijedan 130 milijardi eura, koji su lideri eurozone postigli prošle nedjelje.

Međutim, puno će zavisiti od toga kako će Papandreu oblikovati izjašnjavanje, da li će tema biti paket pomoći – i bolne mjere štednje koje on zahtijeva – ili članstvo u eurozoni, koje je i dalje popularno.

Portparol grčke vlade je rekao da će se piatnje na rereferendum odnositi na sporazum o izbavljenju a ne o ostanku u eurozoni.

Međutim, drugi vladin izvor je rekao da će odluka o temi i tajmingu referenduma biti donesena tek kada se Papandreu vrati iz Kana.