Sud u Budimpešti oslobodio Mađara optužbi za ratni zločin

Civili iz Novog Sada, Bečeja i okolnih sela su ubijani ispred svojih kuća, a dio njih je odveden na obale Dunava gdje su strijeljani i pobacani u rijeku
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2011. 13:07h

Sud u Budimpešti je oslobodio Šandora Kepira (97) optužbi za ratni zločin u Novom Sadu 1942. godine.

Nekadašnji zapovjednik mađarske žandarmerije je optužen za učestovanje u ubistvu najmanje 1.200 novosadskih Židova i Srba, a Kepiro se optužuje da je direktno naredio smaknuće 36 osoba.

Civili iz Novog Sada, Bečeja i okolnih sela su ubijani ispred svojih kuća, a dio njih je odveden na obale Dunava gdje su strijeljani i pobacani u rijeku. Kepiro je tvrdio kako je samo učestvovao u hapšenju civila, ali ne i u ubijanju. Na prethodna dva suđenja u Mađarskoj, Kepiro je osuđen, ali je pobjegao u Argentinu prije odsluženja kazne.

U Mađarsku se vratio 1996, a optužnica protiv njega je podignuta tek početkom ove godine.

U mnogim zemljama postoji "zid ćutnje"

Poslije oslobađajuće presude za Šandora Kepira, najtraženijeg nacističkog ratnog zločinca, oglasila se židovska zajednica u Rusiji izražavajući zabrinutost da je opravdavanje saradnje sa nacistima postao trend u istočnoj Evropi, prenosi novinska agencija RIA novosti.

"Ne ulazeći u detalje ovog slučaja, mogu se uvjeriti da u mnogim zemljama istočne Evrope postoji "zid ćutnje". S jedne strane mali broj ljudi ima smjelosti da odredi suučesnike nacista kao nacionalne heroje, ali s druge oni su često optuženi kao saučesnici tih zločina, rekao je portparol židovskih zajednica Rusije Borouk Gorin.

Bonus video: