Kontaminirani brodovi iz Japana stižu u evropske luke

U većini pristaništa još nema jasnog plana šta treba učiniti sa brodovima pristiglim iz regiona u kojem je radioaktivnost vode mnogostruko povećana
0 komentar(a)
brod, Foto: Wikipedia
brod, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 30.03.2011. 10:49h

Njemačke i evropske luke spremaju se za dolazak kontaminiranih brodova iz Japana, ali u većini pristaništa još nema jasnog plana šta treba učiniti sa brodovima pristiglim iz regiona u kojem je radioaktivnost vode mnogostruko povećana poslije katastrofe u atomskoj centrali Fukušima, prenosi Beta.

Prema navodima dnevnika "Fajnenšel tajms Njemačka" , uprava luke u Hamburgu, poslije Roterdama i Antverpena najveće u Evropi, u saradnji sa carinskom i policijskom službom razrađuje hitan plan u vezi sa ovim problemom, jer se sredinom aprila očekuju prvi brodovi iz Japana.

Prema navodima japanskih vlasti koje prenose njemački mediji, u morskoj vodi u blizini Fukušime nalazi se 3.355 puta više radioaktivnog joda nego što je zakonom dopušteno.

Šef Društva za kontrolu brodova Germanski Lojd ocjenjuje da će biti veoma komplikovano da se nađe rješenje za ovaj problem i ne isključuje mogućnost da će evropske luke vraćati natrag brodove iz Japana.

Garancija da ne proizvode zračenje

Predstavnici Luke Hamburg smatraju da su u izvesnoj prednosti jer većina brodova prije ovog grada, pristaje u nekoj od drugih evropskih luka.

Uprava luke u Roterdamu odlučila je da od pomorskih kompanija zahtjeva da kapetani svih brodova iz Azije navedu deset posljednjih luka u kojima su pristajali i da pismeno garantuju da njihov brod ne proizvodi zračenje.

U hamburškoj luci navode da je sada obaveza kompanija da posadama nalože da tokom plovidbe operu brod i kontejnere.

Jer, prilikom niske kontaminiranosti često je dovoljno da se temeljno operu paluba i teret.

Tako je, dodaje se, postupila i američka mornarica sa jednim nosačem aviona koji je blizu japanske obale zapao u "radioaktivni oblak".

Mnoge njemačke kompanije ne plove ka Tokiju

Više njemačkih pomorskih kompanija, između ostalih i Hapag-Lloyd više ne plove ka Tokiju.

Ova firma je, pored toga, iz saobraćaja povukla sve kontejnere za prevoz tereta koji su se nalazili u krugu od 100 kilometara oko Fukušime.

Brodovima se prevozi oko 90 odsto robe za svjetsko tržište.

Samo u hamburšku luku uplovi godišnje preko 12.000 brodova natovarenih sa oko 4,5 miliona kontejnera.

Bonus video: