Nakon transplantacije saznali da su uz bubreg dobili i rak

Da njihova agonija bude veća, oboje su se pripremali za preuzimanje živih bubrega od svojih sestara.
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2011. 14:00h

Dva pacijenta koja su čekala transplantaciju organa nadala su se da će ponovo osjetiti normalan život. Nakon smrti žene koja je bila donator organa, dva pacijenta su dobila po jedan njen bubreg, piše Dejli Mejl.

Manje od nedjelju dana nakon primanja onoga što su trebali da budu zdravi organ, pacijentima su saopštene iznenađujuće vijesti - donatorka je bolovala od raka.

Sad je primaocima, Rob Lou i Gilijen Smart, rečeno da imaju istu rijetku i agresivnu formu bolesti i određeni su im mjeseci hemoterapije.

Da njihova agonija bude veća, oboje su se pripremali za preuzimanje živih bubrega od svojih sestara (obije potpuno zdrave) ali su odlučili da prihvate organe donatora da ne bi izlagali svoje najbliže traumi operacije.

Oni sad razmatraju mogućnost da tuže bolnicu u kojoj je obavljena operacija jer nisu uočili donatorkin rak. Podnijeli su i formalnu žalbu Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

Oboje su očekivali novi život uz nove bubrege

Gospodin Lou, 59-godišnji otac četvoro djece, i gospođa Smart (46), majka dvoje djece, su godinama bili na dijalizi dok su čekali transplantaciju bubrega. Iznenada, prošlog novembra im je u sred noći javljeno da su omogućeni organi donatora, 56-godišnje žene koja je umrla od krvarenju u mozgu.

Nisu imali vremena za gubljenje, oboje su odlučili da poštede sestre gubljenja bubrega, ubijeđeni da nema razloga za strah od uzimanja organa od nepoznate osobe. Pratili su jedno drugo u operacioni dio Rojal Liverpul univerzitetske bolnice.

U početku, ocijenjeno je da su transplantacije urađene uspješno.

Danima kasnije, ispitivanja koju su urađena nakon smrti pokazala su da je donatorka patila od intravaskularog limfoma B ćelije, oblika raka koji je rijedak i koji se teško uočava.

"Moje srce je potonulo"

Gospodin Lou je rekao: "Kad sam se probudio nakon operacije bio sam uzbuđen i pomislio sam da sam stigao, da se vraćam u normalan i da ću se vratiti ponovo na posao. Šest nedjelja kasnije rečeno mi je da imam rak.

Pomisliš, ma hajde, to će na kraju da bude velika šala

Znali su da imam živog donatora koji je testiran. Zašto sam dobio kancerom zaražen bubreg od nekog drugog?"

Gospođi Smart, koja živi u St Helesu sa suprugom Polom i djecom Loren (17) i Luis (13), u isto vrijeme je saopštena vijest.

"Moje srce je potonulo", rekla je. "To je bilo kao da sam u televizijskoj ili filmskoj sceni. Pomisliš, ma hajde, to će na kraju da bude velika šala. Ovo je bio moj spas. Sad pomislim, Gospode, predstoje mi godine borbe sa potencijalno smrtonosnom bolešću."

Ne zna se gdje su ostali organi donatorke

Gospodin Lou i gospođa Smart sad primaju hemoterapiju. Kažu da ih prilikom informisanja o mnogim rizicima povezanim sa transplantacijom ljekari nisu upozorili da mogu da dobiju rak.

Iz organizacije za transplantaciju organa, koja organe šalje širom svijeta, nije rečeno da li su donatrokini ostali organi upotrijebljeni za transplantaciju

U bolnici su im rekli da je donatorka pregledana prije operacije i da nisu primjećeni znaci raka. Oboje žele nove odgovore.

Dr Piter Vilijam, direktor bolnice, je rekao: "Ovo je veoma težak i tužan period za Roba i Gilijen i mi i dalje nudimo našu punu podršku, brigu i tretman za njih, ali želimo da naglasimo da su ovakvi slučajevi veoma rijetki."

Iz organizacije za transplantaciju organa, koja organe šalje širom svijeta, nije rečeno da li su donatrokini ostali organi upotrijebljeni za transplantaciju.

Galerija

Bonus video: