Moravjceki: Ne čudi tužba Evropske komisije

"Izjasnićemo se kada za to dodje vrijeme. Ja samo ističem da trenutno mnogo zemalja članica EU ne ispunjava presude Suda EU, što isto tako mora da se uzme u obzir i treba pitati i te članice", kazao je Moravjecki
65 pregleda 1 komentar(a)
Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters
Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2018. 18:44h

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je danas izjavio da nikoga u Poljskoj ne čudi što je Evropska komisija tužila Poljsku Sudu Evropske unije zbog reforme Vrhovnog suda i podsjetio je da mnoge članice EU nijesu poštovale neke od odluka tog suda.

Evropska komisija je danas saopštila da je uputila tužbu protiv Poljske nakon bezuspješnog dijaloga od jula koji nije razvejao bojazni EU da nakon reforme poljski Vrhovni sud neće biti nezavisan od izvršne i zakonodavne vlasti.

Sud EU bi trebalo da se pozabavi tom tužbom po ubrzanom postupku, a Evropska komisija je zatražila da se privremenom mjerom do presude obustavi primjena nekih paragrafa Zakona o Vrhovnom sudu, konkretno da sudije ne moraju u prinudnu penziju.

"Nijesmo nešto začuđeni zato što svako ko se interesuje za to, zna da je Poljska duže vrijeme u sporu (sa Evropskom komisijom) oko reforme pravosuđa. Mi pokazujemo koliko je reforma pravosuđa kritično važna", kazao je danas Moravjecki, javlja poljska privatna televizija TVN24.

Premijer je naglasio da je zanimljivo to da Evropska komisija traži, kako se čini, da se retroaktivno izmjeni suverena odluka poljskog parlamenta, ali nije konkretno odgovorio da li će vlada konzervativne stranke Pravo i Pravda poštovati presudu ako ona bude nepovoljna po Poljsku i prihvati stav Evropske komisije da je reforma Vrhovnog suda Poljske ugrozila nezavisnost pravosuđa.

"Izjasnićemo se kada za to dodje vrijeme. Ja samo ističem da trenutno mnogo zemalja članica EU ne ispunjava presude Suda EU, što isto tako mora da se uzme u obzir i treba pitati i te članice", kazao je Moravjecki.

Portparolka poljske vlade Joana Kopćinjska kazala je da je Poljska spremna da pred Sudom EU brani reformu pravosuđa, a upozorila je da taj sud ne može da privremenom mjerom retroaktivno traži da se ne izvrše neke odredbe novog Zakona o Vrhovnom sudu, jer privremena mjere mogu da se primjene samo na buduće postupke.

Evropska komisija je još u julu započela proceduru za podnošenje tužbe protiv Poljske zbog Zakona o Vrhovnom sudu koji vidi kao atak na nezavisnost pravosuđa zbog, kako ocjenjuje, pojačanog političkog uticaja na sudije i pomjeranja starosne granice sa dosadašnjih 70 godina za sudije na 65 godina. Time bi u prinudnu prevremenu penziju moralo da ode 27 od 72 sudije Vrhovnog suda, a i njegova predsjednica, Malgožata Gersdorf kojoj Ustav Poljske garantuje šestogodišnji mandat, bez mogućnosti da je političari smjene, do 2020. godine.

One sudije kojima to odobri predsjednik Poljske Andžej Duda, predvidja reforma, moći će da ostanu na funkciji i nakon 65. godine starosti, što su kritikovala stručna poljska i međunarodna pravosudna udruženja i opozicija kao nastojanje da vladajuća stranka preko predsjednika Dude probere podobne sudije.

Tužba Sudu EU odvojena je procedura od pokretanja "nuklearne opcije", procedure po Članu 7. Sporazuma EU koju EU vodi od kraja prošle godine protiv Poljske, a odnedavno i protiv Mađarske, zbog niza reformi u koje se od jeseni 2015. godine upustila vladajuća poljska stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, počev od reforme Ustavnog suda, preko pretvaranja javnih medija u državne, čistki u državnoj upravi pa do prošlogodišnje reforme pravosuđa.

Nepovoljna presuda Suda EU značila bi da Poljska mora da obustavi primjenu novog Zakona o vrhovnom sudu i unese izmjene, pod prijetnjom finansijskih sankcija, dok procedura pod Članu 7. znači da članica EU koja krši osnovne evropske demokratske vrednosti i ugrožava pravnu državu može da ostane čak bez prava glasa u EU.

Bonus video: