Korbin meta kritika zbog antisemitizma među laburistima

Korbin tvrdi da stranka ima "nultu toleranciju" prema antisemitizmu, ali ga vodeće jevrejske grupe optužuju za nepreduzimanje mjera protiv članova partije koji imaju predrasude o Jevrejima
1 komentar(a)
Džeremi Korbin, Foto: Reuters
Džeremi Korbin, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2018. 15:53h

Lider opozicionih britanskih laburista Džeremi Korbin našao se danas na udaru sve žešćih kritika zbog načina na koji se odnosi prema navodnom antisemitizmu u svojoj partiji.

Kritike su danas eskalirale poslije medijskih navoda da članovi grupa koje podržavaju laburiste iznose brojne antisemitske komentare na Fejsbuku. Sandej tajms je prenio da su neki poznatiji članovi Laburističke partije članovi Fejsbuk grupa koje objavljuju antisemitske i nasilničke komentare.

Laburisti negiraju da su te grupe na bilo koji način povezane s partijom.

Korbinovo rukovođenje strankom kritikovao je i dugogodišnji aktivista laburista i njihov veliki donator Dejvid Džarard, koji je za list Obzerver rekao da napušta stranku jer se nije uspješno suprotstavila antisemitizmu.

Džarard je kazao da je "sa zaprepašćenjem" gledao kako se vođstvo stranke ponašalo u posljednje dvije godine i da "smatra da je podržavalo i podsticalo najotvorenije antisemitske postupke".

Optužbe za antisemitizam kod laburista povećale su se otkako je 2015. godine za lidera partije izabran Korbin, dugogodišnji kritičar izraelskih akcija protiv Palestinaca.

On međutim navodi da stranka ima "nultu toleranciju" prema antisemitizmu, ali ga vodeće jevrejske grupe optužuju za nepreduzimanje mjera protiv članova partije koji imaju predrasude o Jevrejima.

Bonus video: