RAZGOVARAO SA IRSKIM PREMIJEROM

Džonson: Napuštamo EU bez obzira na sve

Džonson rekao da želi da napusti EU sa dogovorom, ali da on mora podrazumijevati ukidanje "bekstopa"
907 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson rekao je irskom kolegi Leu Varadkaru da će Velika Britanija 31. oktobra izaći iz Evropske unije "bez obzira na sve".

Sa druge strane, Varadkar je rekao da sporazum o Bregzitu ne može ponovo da se otvara i da treba identifikovati "zadovoljavajuće" alternativne dogovore, prenosi Rojters.

Džonson je u telefonskom razgovoru rekao Varadkaru i da bi pitanje takozvanog irskog "bekstopa" po kojem neće biti "tvrde" granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, moralo da bude isključeno iz svakog dogovora o izlasku, prenosi Tanjug.

U saopštenju iz Dauning strita, kaže se da je Džonson jasno rekao da će vlada pristupiti svim pregovorima odlučno i energično i u prijateljskom duhu i da je njegova želja da napusti EU sa dogovorom, ali da on mora da podrazumijeva ukidanje "bekstopa".

Sa druge strane, Varadkar je rekao da sporazum o Bregzitu ne može ponovo da se pregovara i da treba identifikovati "zadovoljavajuće" alternativne dogovore koji bi mogli da zamijene "bekstop" u budućnosti, saopšteno je iz službe irske vlade.

Navodi se i da je Varadkar pozvao Džonsona u Dablin da razgovaraju o Bregzitu i bilateralnim pitanjima uključujći Sjevernu Irsku.