Venecija kaznila arhitektu zbog mosta koji ne može da izdrži veliki broj turista

Kontroverza oko mosta je posljednja u nizu koja pogađa Veneciju, koja se suočava sa posljedicama „prekomjernog turizma“
6191 pregleda 0 komentar(a)
Sporni most u Veneciji, Foto: Shutterstock
Sporni most u Veneciji, Foto: Shutterstock

Zvaničnici Venecije kaznili su španskog arhitektu Santjaga Kalatravu sa 78.000 eura, jer je dizajnirao most preko kanala „Grand“, koji ne može da izdrži veliki broj turista.

Odluku je donio sud u Italiji 9. avgusta, i u obrazloženju naveo da je Kalatrava bio nepažljiv u procesu izgradnje, a da je dizajnirao druge mostove, poput onih u Dalasu i Kalgariju, što je istaknuto kao dokaz da je trebalo da ima dovoljno informacija za konstruisanje, prenosi CNN.

Most "Ponte de la Constitucion" dugačak oko 90 metara, izgrađen je 2008. godine, a ime je dobio po italijanskom Ustavu koji je tada obilježavao 60 godišnjicu postojanja.

U tužbi gradskih vlasti navedeno je da most sa čeličnim okvirom i staklenim panelima nije mogao da izdrži navalu gostiju i njihovih kofera koje svakodnevno vuku za sobom, zbog čega je nekoliko staklenih stepenica moralo da se zamijeni.

Kako se navodi, to nije prvi problematičan projekat Kalatrave, budući da je njegov projekat izgradnje solitera „Čikago spajer“ otkazan 2015. godine, navodno zbog svjetske ekonomske krize.

Kontroverza oko mosta je posljednja u nizu koja pogađa Veneciju, koja se suočava sa posljedicama „prekomjernog turizma“.

U tom italijanskom gradu nedavno su uvedene stože kontrole turista, posjetioci koji ne prenoće u gradu plaćaju naknadu od 10 eura, a zabranjeni su koferi sa točkićima.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro podržao je kampanju „Uživaj i podrži Veneciju“, koja podstiče posjetioce da poštuju grad tokom posjete.

Izvor: Nacionalna georgafija

Bonus video: