Italija: Regionalni savjet odbio mjere protiv klimatskih promjena, pa poplavljen

Veneciju su protekle sedmice pogodile najveće poplave u posljednjih pola vijeka
2252 pregleda 1 komentar(a)
Poplavljena sala, Foto: Facebook.com/andreazanonix
Poplavljena sala, Foto: Facebook.com/andreazanonix

Regionalni savjet italijanske oblasti Veneto, koji obuhvata Veneciju, Veronu i okolinu, u utorak je poplavljen je prvi put u istoriji, i to upravo nakon što je to tijelo odbilo predložene mjere za borbu protiv klimatskih promjena.

Veneciju su protekle sedmice pogodile najveće poplave u posljednjih pola vijeka.

"Ironično, sala je poplavljena dva minuta nakon što je većina - Liga, Braća Italije i Forca Italija - odbila naše amandmane za borbu protiv klimatskih promjena", objavio je na Fejsbuku Andrea Zanoni iz Demokratske partije, zamjenik predsjedavajućeg u komitetu za pitanja zaštite sredine.

Među amandmanima su se nalazile mjere za finansiranje izvora obnovljive energije, zamjenu dizel-autobusa „efikasnijim i manje zagađujućim“, mjere za ukidanje zagađujućih peći i mjere koje će smanjiti zagađivanje plastičnim otpadom.

Zanoni je optužio regionalnog predsjednika Luku Zaju, člana desničarske Lige Matea Salvinija, da je predstavio budžet "bez konkretnih mjera za borbu protiv klimatskih promjena".

Portparol Savjeta je potvrdio za CNN da su prostorije poplavljene nakon rasprava o amandmanima kada je u pitanju budžet za 2020. godinu, ali nije precizirao kojim.

Predsjednik Savjeta, Roberto Ćambeti iz Lige, odbacio je Zanonijeve optužbe u izjavi za CNN.

„Mi glasamo za regionalni budžet koji je u protekle tri godine potrošio 965 miliona eura u borbi protiv zagađenja vazduha, smoga, što je presudan faktor u klimatskim promjenama. Reći da ne radimo ništa po tom pitanju je laž“, rekao je Ćambeti.

Dodao je da je Veneto regija koja je poslije poplave 2010. godine pokrenula plan za zaštitu hidrogeološke sigurnosti u vrijednosti od 2,6 milijardi eura, što je izuzetno visok iznos za regionalni budžet.

Ćambeti je na profilu na Fejsbuku objavio video zapise o poplavi u palati Fero Fini.

„Ovako nešto se nikada nije desilo. Pregrade otporne na poplavu nisu bile dovoljne da obuzdaju poplavni talas, niti je bilo moguće napustiti zgradu ... Mislili smo da smo dovoljno zaštićeni i sigurni pa zato niko nije ni našuštao sastanak Vijeća“, rekao je Ćambeti u izjavi za list Đornale di Vićenca.

Inače, sastanci Regionalnog savjeta su zbog poplave preseljeni u Trevizo, navodi se na sajtu Savjeta.

Bonus video: