Predsjednik Njemačke: Najgori zločin je počinila moja zemlja

"Užasan rat koji je koštao preko 50 miliona života potekao je u mojoj zemlji. Sedemdeset pet godina nakon oslobođenja Aušvica ja stojim ovdje kao predsjednik Njemačke pun krivice"
3403 pregleda 8 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: AP
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: AP

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da njegova zemlja mora ostati posvećena borbi protiv antisemitizma u svakom obliku, izraziviši "najdublje žaljenje" zbog holokausta.

"Masovno ubistvo šest miliona Jevreja, najgori zločin čovječanstva, je počinila moja zemlja. Užasan rat koji je koštao preko 50 miliona života potekao je u mojoj zemlji. Sedemdeset pet godina nakon oslobođenja Aušvica ja stojim ovdje kao predsjednik Njemačke pun krivice", rekao je Štajnmajer.

On je dodao da bi želio da može da kaže da su Njemci "naučili iz istorije jednom zauvijek" ali to ne može reći kada se mržnja širi, kada je antisemitizam skriven u kritikovanju politike Izraela.

"To je isto zlo i postoji samo jedan odgovor: nikada ponovo. Zato ne može biti kraja sjećanju", rekao je predsjednik Njemačke na Svjetskom forumu holokausta održanom danas u Jerusalimu, prenijeli su izraelski mediji.

On se na početku okupljenima obratio riječima na hebrejskom: "Hvala bogu da smo ovdje danas", a nastavio je na engleskom, odlučivši da ne govori na njemačkom, ocijenivši da su "Njemci pokušali da dehumanizuju njih (Jevreje)...nisu uspjeli".

Bonus video: