ZBOG IZJAVE NA MINHENSKOJ KONFERENCIJI

Izrael optužio poljskog premijera za antisemitizam

Moravjecki je u Njemačkoj rekao da je bilo Poljaka počinilaca u Holokaustu, kao što je bilo i "jevrejskih počinilaca"
1 komentar(a)
Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters
Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2019. 03:14h

Izraelski političari optužii su danas premijera Poljske Mateuša Moravjeckog za antisemitizam, jer je rekao da je bilo Poljaka počinilaca u Holokaustu, kao što je bilo i "jevrejskih počinilaca".

"Riječi poljskog premijera ovdje u Minhenu su sramne. Postoji problem nerazumijevanja istorije i nedostatka osjećaja za tragediju našeg naroda", rekao je premijer Benjamin Netanjahu, najavivši da će uskoro razgovarati s Moravjeckim, prenijeli su izraelski mediji.

Vođa izraelske opozicione partije centra Ješ atid (Ima budućnosti) Jair Lapid izjavio je da bi izraelsku ambasadorku u Varšavi trebalo momentalno opozvati kao odgovor na to što je Moravjecki rekao danas u Minhenu. Lapid je to označio najstarijim oblikom antisemitizma, prenijela je agencija Asošiejted pres.

"Počinioci nisu žrtve. Jevrejska država neće dozvoliti da ubijeni budu optuženi za sopstveno ubistvo", rekao je on.

Lider izraelske opozicione Laburističke partije Avi Gabaj je rekao da Moravjecki govori kao svaka druga osoba koja poriče Holokaust.

To su najnovija reagovanja na novi poljski Zakon o institutu pamćenja naroda kojim se predviđaju kazne, od novčanih do kazni zatvora, za izjave u kojima se nacistički zločini pripisuju Poljskoj koja je bila pod njemačkom okupacijom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Taj dokument je izazvao negodovanje u Izraelu.

Izraelska poslanica Cipi Livni, bivša ministarka pravde koja je takođe bila na skupu, rekla je da je "teško vjerovati odgovoru poljskog premijera i njegovom poređenju koje se ne može tolerisati između Poljaka i Jevreja, između žrtava i onih koji su aktivno učestvovali u ubijanju".

Moravjecki je na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu odgovarao na pitanje izraelskog novinara Ronena Bergmana o tom zakonu.

Izraelski novinar je rekao da je njegova majka preživjela Holokaust i upitao da li bi se on smatrao kriminalcem ako bi ispričao njenu priču u Poljskoj. Prisutni su mu aplaudirali, prenijeli su izraelski mediji.

Poljski premijer mu je odgovorio da u skladu sa amandmanom zakona oni koji tvrde da je bilo poljskih počinilaca u Holokaustu ne bi bili kažnjeni jer je bilo poljskih počinilaca "kao što je tamo bilo jevrejskih i ruskih počinilaca".

Takođe, on je ponovio stav svoje vlade da nije bilo poljskih logora smrti i da je pravilan termin "njemački logori smrti". Dodao je da je poljski narod pomagao "svoju jevrejsku braću i sestre u Holokaustu".

"Ne smijete miješati počinioce sa žrtvama Holokausta", rekao je on.

Preporučujemo za Vas