POLJSKI PREMIJER UPOZORIO

Moravjecki: Kada proradi Sjeverni tok 2, Rusija će moći da napadne cijelu Ukrajinu

Poljski premijer je izjavio i da se svijet očigledno postavio naglavačke kada Njemci i neke evropske zemlje više vjeruju Rusiji nego SAD zbog Donalda Trampa
5 komentar(a)
Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters
Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2018. 09:12h

Poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio je pred posjetu Berlinu ovog petka da proširenje gasovoda na dnu Baltičkog mora, Sjeverni tok 2 stvara nova nepotrebna žarišta tenzija i omogućava Rusiji kada ga izgradi da kako joj se hoće eskalira sukob u Ukrajini čak i u veliki rusko-ukrajinski rat.

"Gasovod preko Baltika stvara nova nepotrebna žarišta tenzija. Danas je Ukrajina na prvi pogled bezbjedna pošto kontroliše gasovode u Srednjoj Evropi. Kada proradi Sjeverni tok 2 a budu isključeni gasovodi preko Ukrajine, Rusija može na koji god želi način da eskalira sukob. Da napadne cijelu zemlju. Sjeverni tok 2 je korak u tom pravcu", kazao je Moravjecki u intervjuu za njemački list Velt.

U razgovoru koji u cjelosti danas objavljuje i poljski list Gazeta viborča, Moravjecki je ocijenio da ako se na kraju proširi Sjeverni tok veća je vjerovatnoća da će izbiti veliki rat između Rusije i Ukrajine.

"Zahvaljujući interkonektorima i terminalima za tečni gas Evropa ima dovoljno mogućnosti da pokrije svoje potrebe 180 milijardi kubnih metara gasa iz uvoza. Čak i Njemci planiraju svoj terminal u Brunsbitelu. Ukratko, Sjeverni tok 2 je nepotreban, štetan i izaziva razdor na Zapadu", kazao je Moravjecki.

Poljski premijer u intervjuu je izjavio da se svijet očigledno postavio naglavačke kada Njemci i neke evropske zemlje više vjeruju Rusiji nego SAD zbog Donalda Trampa.

"Mogu samo da se uhvatim za glavu i vičem spasavaj se ko može. Svijet se prevrnuo naglavačke", kazao je Moravjecki.

Optužbe da je predsjednik Tramp ušao u Bijelu kuću zahvaljujući pomoći ruskih specijalnih službi Moravjecki nije želio šire da komentariše.

"Ne mogu takođe da isključim da ruske službe podgrijavaju temu kako bi sahranile vjerodostojnost Vašingtona. Vjerujem da će Amerikanci na kraju uspjeti da razjasne sve do kraja u interesu kredibiliteta njihove zemlje", rekao je Moravjecki.