NAMJERAVAJU DA KAZNE ODGOVORNE ZA GUŠENJE DEMONSTRACIJA

London ne prihvata rezultate izbora u Bjelorusiji, traži istragu OEBS-a

Rab je istakao da će "Velika Britanija raditi sa međunarodnim partnerima kako bi bili sankcionisani ogovorni i kako bi odgovarali bjeloruski zvaničnici"

3325 pregleda 5 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Velika Britanije ne prihvata rezultate predsjedničkih izbora u Belorusiji i namjerava da kazni odgovorne za gušenje demonstracija protiv aktuelnog predsjednika Aleksandra Lukašenka, izjavio je danas šef britanske diplomatije Dominik Rab.

"Velika Britanija ne prihvata rezultate. Hitno nam je potrebna nezavisna istraga OEBS-a o propustima zbog kojih ovi izbori njeisu pošteni, kao i istraga o strašnoj represiji koja je uslijedila", saopštio je britanski ministar spoljnih poslova.

Rab je istakao da će "Velika Britanija raditi sa međunarodnim partnerima kako bi bili sankcionisani ogovorni i kako bi odgovarali bjeloruski zvaničnici".

Kao odgovor na pogoršanje krize, EU je u petak odobrila uvođenje sankcija bjeloruskim zvaničnicima zbog represije i izborne krađe.

London je takođe osudio "nasilje kome su pribjegle bjeloruske vlasti kako bi ugušile mirne demonstracije koje su uslijedile nakon izborne prevare".

Opoziciona kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji Svetlana Tihanovska izrazila je danas spremnost da vodi zemlju, dan nakon jednog od najvećih opozicionih protesta u istoriji zemlje na kojem se više desetina hiljada ljudi okupilo u Minsku zahtjevajući odlazak predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Tihanovska je osudila masovnu krađu na izborima 9. avgusta na kojima je, prema zvaničnim podacima, osvojila 10 odsto glasova, a aktuelni šef države 80 odsto.

Ona je početkom prošle nedjelje pobegla u Litvaniju zbog pritisaka kojima je bila izložena.

Preporučujemo za Vas