Makron: Lukašenko mora da ide

Evropska unija (EU) saopštila je u četvrtak da ne priznaje Lukašenka za predsjednika Bjelorusije zbog velikih protesta širom zemlje koji dovode u pitanje rezultate prošlomjesečnih predsjedničkih izbora za koje je Lukašenko tvrdio da je ubjedljivo pobijedio, dok pristalice opzicije smatraju da su izbori namješteni

8075 pregleda 17 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je za francuski list Žurnal di dimanš (Le Journal du dimanche) da predsjednik Bjelorusije Aleksandar "Lukašenko mora da ide".

Evropska unija (EU) saopštila je u četvrtak da ne priznaje Lukašenka za predsjednika Bjelorusije zbog velikih protesta širom zemlje koji dovode u pitanje rezultate prošlomjesečnih predsjedničkih izbora za koje je Lukašenko tvrdio da je ubjedljivo pobijedio, dok pristalice opzicije smatraju da su izbori namješteni.

"Ono što se dešava u Bjelorusiji je kriza vlasti, autoritarne vlasti koja ne može da prihvati logiku demokratije i održava se na silu", rekao je Makron u intervjuu za "Žurnal di dimanš" uoči sutrašnje posjete Litvaniji i Letoniji.

U jučerašnjem obraćanju na virtuelnom sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, bjeloruski ministar inostranih poslova upozorio je na miješanje zapadnih zemalja i nametanja sankcija zbog predsjedničkih izbora u zemlji i vladinog odgovora na demonstracije.

"Vidimo pokušaje destabilizacije situacije u zemlji. Uplitanja u naše unutrašnje poslove, sankcije i druga ograničenja u Bjelorusiji imaće suprotan efekat i apsolutno su štetni za sve", rekao je šef bjeloruske diplomatije.

Više od 12 hiljada je uhapšeno tokom demonstracija otkako je predsjednik Aleksandar Lukašenko proglašen za pobjednika izbora.

Bonus video: