francuska povukla ambasadora iz turske

Borel: Erdoganova izjava o Makronu neprihvatljiva

"Riječi predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana upućene predsjedniku Emanuelu Makronu su neprihvatljive. Poziv Turskoj da prekine ovu opasnu spiralu konfrontacije", napisao je Borel u Tviter poruci

3655 pregleda 5 komentar(a)
Makron, Foto: Shutterstock
Makron, Foto: Shutterstock

Evropski šef diplomatije Žozep Borel osudio je kao "neprihvatljive" izjave turskog predsjednika upućene njegovom francuskom kolegi i pozvao Ankaru da prekine "tu opasnu spiralu konfrontacije".

"Riječi predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana upućene predsjedniku Emanuelu Makronu su neprihvatljive. Poziv Turskoj da prekine ovu opasnu spiralu konfrontacije", napisao je Borel u Tviter poruci.

Erdogan je u subotu doveo u pitanje Makronovo "mentalno zdravlje" zbog njegovog stava prema muslimanima.

Posle Erdoganovih izjava Francuska je povukla svog ambasadora u Turskoj na konsultacije i ocijenila komentare kao neprihvatljivo nepristojne.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian danas je rekao u saopštenju da se na nedostatak bilo kakve zvanične osude ili izraza solidarnosti turskih vlasti poslije ubistva profesora u Francuskoj od prije nekoliko dana nadovezuje propaganda mržnje i klevete protiv Francuske.

Nastavniku istorije i geografije Samuelu Patiju islamista je 16. oktobra odrubio glavu jer je na času o slobodi izražavanja svojim đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Preporučujemo za Vas