Novi soj koronavirusa u Velikoj Britaniji: Brže se širi, ali se ne smatra smrtonosnijim

Velika Britanija obavijestila je SZO o bržem širenju ovog soja virusa, a glavni britanski epidemiolog Kris Viti u subotu je poručio da njihova savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom

11011 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Londona, Foto: Reuters
Detalj iz Londona, Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u subotu je objavila da je u bliskom kontaktu s britanskim zvaničnicima zbog nove vrste koronavirusa, o čemu je Velika Britanija obavijestila SZO, kao i o bržem širenju ovog soja virusa.

"Službenici Ujedinjenog Kraljevstva i dalje će dijeliti informacije i rezultate svojih analiza i studija. Kada saznamo više o obilježjima ove varijante virusa i svim implikacijama, ažuriraćemo podatke i obavijestiti države članice i javnost", naveli su iz SZO u subotu na Tviteru, prenosi HINA.

Novi soj koronavirusa identifikovan u Velikoj Britaniji zarazan je i do 70 posto, ali se ne smatra smrtonosnijim te bi vakcine i dalje trebale biti djelotvorne, rekli su u subotu britanski premijer Boris Džonson i naučnici, prenosi HINA.

Velika Britanija obavijestila je SZO o bržem širenju ovog soja virusa, a glavni britanski epidemiolog Kris Viti u subotu je poručio da njihova savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom. "Trenutno nema naznaka da novi soj koronavirusa uzrokuje veću smrtnost niti da utiče na vakcine i načine liječenja. U toku su hitna istraživanja koja bi to trebala i potvrditi", dodao je Viti, prenosi HINA.

Ranije mutacije virusa SARS-CoVa-2 već su primijećene i prijavljene širom svijeta.

Vekika Britanija je epidemijom koronavirusa najpogođenija evropska zemlja nakon Italije, s više od 66.500 umrlih, a 8. decembra pokrenula je masovnu kampanju vakcinacije, u sklopu koje je prioritet dat osobama trećeg životnog doba i njegovateljima.

Holandija zabranila letove

Holandija je u nedjelju rano ujutro zabranila letove koji dolaze iz Velike Britanije nakon otkirća nove vrste koronavirusa, navodi HINA.

Zabrana stupa na snagu odmah te važi do 1. januar, saopštila jevlada.

Holandski Nacionalni institut za javno zdravstvo i prirodnu sredinu (RIVM) preporučio je ograničavanje unošenja ove vrste virusa iz Britanije što je više moguće i to kontrolom putničkog kretanja, što je dovelo do vladine zabrane vazdušnog saobraćaja.

Vrsta virusa koja je opisana u Velikoj Britaniji već je identifikovana u nasumičnom uzorku u Holandiji početkom decembra, dodaje se u saopštenju vlade, prenosi HINA.

Slučaj se treba dalje istražiti kako bi se utvrdilo ko je pogođen, kako se zaraza pojavila i jesu li poznati povezani slučajevi.

Bonus video: