U Španiji održan veliki koncert, naučnici utvrdili da nije bilo širenja zaraze

Oko 5.000 ljubitelja muzike učestvovalo je u eksperimentu nakon što su dobili negativan rezultat testa na koronu. Nosili su maske, ali nisu morali održavati međusobnu udaljenost

7513 pregleda 5 komentar(a)
Organizatori koncerta na pres konferenciji, Foto: Reuters
Organizatori koncerta na pres konferenciji, Foto: Reuters

Naučnici u Španiji nisu pronašli dokaz povećanog širenja koronavirusa među ljudima koji su prošlog mjeseca učestvovali na velikom eksperimentalnom koncertu.

Šest osoba se zarazilo koronavirusom u roku od 14 dana nakon koncerta u Barseloni, ali incidencija je bila manja od one viđene u opštoj populaciji, piše BBC.

Oko 5.000 ljubitelja muzike učestvovalo je u eksperimentu nakon što su dobili negativan rezultat testa na koronu. Nosili su maske, ali nisu morali održavati međusobnu udaljenost, prenosi Indeks.

Od šest osoba koje su nakon koncerta zaražene, naučnici su zaključili da ih je četvoro zaraženo negdje drugo, a ne na samom događaju.

Boris Revolo, virolog koji je učestvovao u dizajniranju bezbjednosnih protokola u areni Palau San Đordi, rekao je da ne može kategorički isključiti da su druge dvije osobe zaražene tokom koncerta, ali da postoji vrlo velika vjerovatnost da se prenos dogodio negdje drugo, prenosi Dojče vele.

"Mjere koje smo sproveli bile su vrlo sigurne", dodao je.

Na koncertu dvostruko niža stopa zaraze

Španske vlasti su dopustile da koncert benda Love of Lesbian bude dio istraživačkog projekta o širenju virusa, a stopa zaraze među učesnicima je bila dvostruko manja od one kod ljudi iste dobi u Barseloni, otkrili su istraživači.

"Ništa ne sugeriše da se prenos virusa dogodio tokom događaja", rekao je specijalista za zarazne bolesti Žozep Marija Llibre na konferenciji za novinare u utorak.

Bend koji je učestvovao u eksperimentu, Love of Lesbian, zahvalio je organizatorima događaja i naučnim savjetnicima.

"Nadamo se da će se od sada, nakon ovih izvrsnih rezultata, svijet kulture slušati onako kako to zaslužuje", objavili su na Tviteru.

Koncert je bio jedno od najvećih okupljanja u Evropi od početka pandemije, u trenutku kad države širom svijeta traže nove načine za sigurno održavanje javnih događaja.

Sličan dvodnevni eksperiment održao se u Holandiji u martu, a na njemu je učestvovalo oko 1.500 ljudi.

Zamjenik gradonačelnika Barselone Haume Kolboni rekao je da rezultati studije pokazuju da je moguće popustiti mjere i ponovo pokrenuti kulturne aktivnosti.

Mjesto održavanja Palau može ugostiti do 17.000 ljudi, ali 5.000 prisutnih prošlog mjeseca nije smjelo na tribine, već je bilo ograničeno na plesni podijum.

Bonus video: