Mas: EU će pooštriti sankcije Bjelorusiji

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel ocijenio je danas da se situacija sa migrantima vraća pod kontrolu ali je dodao da će danas biti uvedene nove sankcije Bjelorusiji

2297 pregleda 2 komentar(a)
Mas, Foto: Reuters
Mas, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) će "pooštriti sankcije" Bjelorusiji optuženoj da je organizovala priliv migranata na poljsku granicu, izjavio je šef njemačke diplomatije Hajko Mas po dolasku u Brisel gdje će danas biti održan sastanak ministara spoljnih poslova Unije.

"Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko traži da ukinemo sve sankcije. Odgovor ćemo dati danas - pooštrićemo sankcije", rekao je Mas koji je pomenuo strože sankcije onima koji su umiješani u šverc migranata uz ocjenu da su "oštre ekonomske sankcije neizbježne".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel ocijenio je danas da se situacija sa migrantima vraća pod kontrolu ali je dodao da će danas biti uvedene nove sankcije Bjelorusiji.

"Danas ćemo odobriti novi paket sankcija protiv Bjelorusa koji su odgovorni za ono što se dešava. Proširićemo obim sankcija da ih primijenimo na druge ljude, aviokompanije, turističke agencije i bilo koga ko je umiješan u ilegalno dovođenje migranata na naše granice", rekao je Borel.

Zapad optužuju bjeloruski režim Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao krizu tako što je ohrabrivao migrante da dođu u zemlju, a zatim ih dovodio na granicu EU. Lukašenko odbacuje te optužbe i krivi Zapad za takvu situaciju.

Bonus video: