"za demokratiju i evropske vrijednosti potrebni nezavisno i nepristrasno pravosuđe, nekorumpirane vlasti i slobodni i pluralistički mediji"

Makron: Odbrana vladavine prava biće jedan od vodećih izazova; Cicikostas: Demokratija se ne može imati bez bezbjednosti

Predsjednik Francuske je istakao da finansiranje ne može da diktira uređivačku politiku i obećao "snažne inicijative" za slobodu medija u 2022

1260 pregleda 1 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters

Odbrana vladavine prava biće jedan od vodećih izazova predsjedavanja EU Francuske koje počinje u januaru, rekao je predsjednik te zemlje Emanuel Makron.

Francuski predsjednik je u debati u Evropskom komitetu regiona rekao da su za demokratiju i evropske vrijednosti potrebni "nezavisno i nepristrasno pravosuđe, nekorumpirane vlasti i slobodni i pluralistički mediji".

Makron je sinoć u Evropskom komitetu regiona rekao da se evropske vrijednosti trenutno "osporavaju u nekoliko članica EU" ali nije otvoreno ukazao na zemlje poput Poljske i Mađarske.

Predsjednik Komiteta Apostolas Cicikostas rekao je da se "demokratija ne može imati bez bezbjednosti" i istakao ulogu Evrope u suočavanju s tim.

"Sada smo svjedoci porasta nasilja čije su žrtve ponekad lokalno izabrani predstavnici", rekao je Cicikostas dodajući da Evropa mora da pruži odgovor koji garantuje budućnost evropskog modela demokratije.

Odgovarajući na te bojazni, Makron je rekao da se demokratija i vladavina prava "nikada ne mogu uzeti zdravo za gotovo" i obećao članovima Evropskog komiteta regiona da mogu da "računaju na odlučnost" vlade u Parizu u odbrani tih vrijednosti kada Francuska preuzme predsjedavanje EU.

Dodao je da je riječ o "egzistencijalnoj borbi" da se osigura poštovanje evropskih pravila i demokratije.

Još jedan veliki izazov, prema Makronovim riječima, biće zaštita evropske demokratije od svih oblika manipulacija.

Kako je dodao, to se konkretno odnosi na zaštitu od lažnih informacija i sajber prijetnji koje koriste neprijatelji Evrope i liberalne demokratije.

Francuski predsjednik je rekao da, s obzirom na te prijetnje, "moramo djelovati kako bismo branili naše novinare" i bolje regulisali finansiranje političkih partija i onlajn političko oglašavanje.

On je istakao i važnost zaštite nezavisnih medija, što je od suštinskog značaja za "vitalnost" demokratije.

Makron je istakao da finansiranje ne može da diktira uređivačku politiku i obećao "snažne inicijative" za slobodu medija u 2022.