Gej Djeda Mraz ukazuje na velike iskorake u norveškom društvu

"Norveška obilježava 50 godina u kojima možemo voljeti koga god hoćemo”

5718 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Božićne reklame u obliku kratkih filmova postale su u Norveškoj tradicija, a ove godine jedna, u kojoj Djeda Mraz ljubi muškarca koji ga čeka kod kuće na Badnjak, postala je pravi hit, piše BBC.

U četvorominutnom filmu norveške državne pošte muškarac piše pismo Djeda Mrazu s porukom: “Sve što želim za Božić si ti”. I želja mu je ispunjena.

Reklama završava riječima: “Godine 2020. Norveška obilježava 50 godina u kojima možemo voljeti koga god hoćemo”.

“Željeli smo proslaviti 50 godina od ukidanja zakona kojim je bilo zabranjeno održavati istopolne odnose”, kazala je marketinška direktorica pošte Monika Solberg.

Reklama je na internetu pogledana više od dva miliona puta.

“Iznenadili su nas razmjeri reakcija. Očekivali smo reakciju, ali ne toliku”.

Reklama je izazvala i poneko podizanje obrva u Norveškoj i susjednim zemljama, prenosi Hina. Uz pohvale, bilo je kritika najviše zbog toga što je Djeda Mraz pretvoren u seksualni objekat i zbog toga što je "prevario" baku Mraz.

U mnogim dijelovima svijeta ideja gej romanse na Božić bila bi kontroverzna, ali u nordijskom dijelu svijeta reklama je uglavnom doživljena kao topla božićna priča, što odražava norveški pozitivni pristup prema LGBT pravima, piše BBC.

Do 1972. homoseksualnost u Norveškoj bila je krivično djelo, ali stav se vremenom mijenjao. Bila je potrebna još 21 godina za legalizaciju istopolnog braka.

Bonus video: