Najavljen sastanak Putina i Lukašenka usred uznemirenosti Zapada zbog vojnih vježbi

Peskov odbio odgovoriti da li će dvojica lidera razgovarati o povlačenju ruske vojske iz Bjelorusije nakon vježbi

3344 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka u januaru: Lukašenko i Putin, Foto: Reuters
Sa sastanka u januaru: Lukašenko i Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin susrešće se sa bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom prije vikenda dok traju zajedničke vojne vježbe koje uključuju ove dvije zemlje i koje i dalje izazivaju strah da Moskva možda planira invaziju na susjednu Ukrajinu.

Lukašenko je 14. februara rekao da će se sastati sa Putinom “u skorije vrijeme” kako bi odlučio “kada, pod kojim uslovima i po kakvom rasporedu” će ruska vojska početi napuštati Bjelorusiju nakon vježbi čije je okončanje planirano 20. februara.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov potvrdio je novinarima u Moskvi da će se Putin sastati sa Lukašenkom, dodajući da je takav sastanak “planiran do kraja ove sedmice”. On je odbio odgovoriti da li će dvojica lidera razgovarati o povlačenju ruske vojske iz Bjelorusije nakon vježbi.

“Budimo strpljivi, pričekajmo do sastanka. Nadamo se da će i dva predsjednika nakon sastanka dati zajedničku izjavu”, rekao je Peskov.

Obzirom da se Bjelorusija graniči sa istočnim blokom NATO-a kao i sa Ukrajinom, vježbe u kojima je sudjelovalo oko 30.000 ruskih vojnika, izazvale su zabrinutost na Zapadu zbog stvarnih namjera Kremlja s obzirom da su, prema procjenama američkih obavještajnih službi, prikupili oko 130.000 vojnika i opreme u područjima u blizini granice sa Ukrajinom.

Vašington je 11. februara upozorio da se plaše kako je Rusija u stanju da u bilo kojem trenutku pokrene napad na Ukrajinu.

Moskva poriče optužbe Zapada da možda planiraju takav potez rekavši da imaju pravo stacionirati vojnike gdje god žele na ruskom tlu.

Bonus video: