Ruske snage napadaju više gradova na istoku Ukrajine

Rat u Ukrajini - 111. dan

45231 pregleda 35 komentar(a)
Napad na hemijsko postrojenje "Azot" u Sjeverodonjecku, Foto: Reuters
Napad na hemijsko postrojenje "Azot" u Sjeverodonjecku, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2022. 22:23h
Završeno
22:03h

Ruske trupe vrše napadačke operacije na nekoliko lokacija u istočnoj Ukrajini, dok se vode ulične borbe za kontrolu nad strateški važnim gradom Sjeverodonjeckom, saopštile su ukrajinske oružane snage.

Vojska je u izvještaju navela da Rusija regrupiše snage i nastoji dovesti pojačanja.

Ruski napadi zabilježeni su u Rubižnju u regiji Harkova i Zoloti u regiji Luganska, dok su ukrajinske snage odbile jedan od napada na Beretsove u Donjecku, prenosi Al Jazeera Balkans.

Teška artiljerijska paljba ruskih snaga zabilježena je u gotovo svim sekcijama frontova na istoku i jugu Ukrajine.

22:02h

Ukrajinske snage trpe bolne gubitke u borbama protiv ruskih trupa i u gradu Sijerodonjecku i u oblasti Harkov, kazao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U kasnonoćnom obraćanju, on je takođe rekao da je Ukrajini potrebno moderno protivraketno oružje sada, dodajući da ne može biti opravdanja da zemlje partneri odlažu njihovu isporuku, prenosi Rojters.

18:18h

Moskva je zabranila brojnim britanskim novinarima, predstavnicima medija i ličnostima iz odbrambene industrije da uđu u Rusiju, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva taj potez naziva odgovorom na zapadne sankcije, ali i odgovorom na pritiske na ruske državne medije u inostranstvu.

Ulazak u Rusiju je zabranjen za 29 novinara i predstavnika britanskih medijskih organizacija, kao što su BBC, Skaj njuz, Gardijan i Tajms, prenosi Rojters.

Više od desetak britanskih ličnosti za koje Moskva smatra da su povezani sa odbrambenom industrijom takođe ne mogu da uđu u Rusiju.

18:17h

Američki podsekretar ministarstva odbrane i zvaničnik Pentagona Kolin Kal izjavio je da ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno i dalje želi da osvoji "veći dio, ako ne i cijelu Ukrajinu, ali mora da smanji svoje taktičke ciljeve u ratu".

"Smatram da ima plan da zauzme veći dio Ukrajine, ako ne i cijelu zemlju. Tako gledano, ne vjerujem da može da postigne te ciljeve", rekao je Kal, kako prenosi Rojters.

Zvaničnik Pentagona je kazao da ruske snage mogu da dobiju taktičku prednost "tu i tamo".

"Ukrajinci se drže. Ne smatram da Rusi imaju kapacitet da ostvare tako grandiozne ciljeve", poručio je Kal.

15:19h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će "ukrajinskim borcima koji se kriju u hemijskom postrojenju 'Azot' u Sjeverodonjecku biti ponuđeno da se predaju u srijedu", prenijela je agencija Interfaks.

Iz ministarstva je rečeno da je Ukrajina tražila od Rusije uspostavljanje koridora za evakuaciju, kako bi se pomoglo civilima da napuste postrojenje, prenio je Rojters.

15:19h

Ukrajinska vojska ima dovoljno municije i oružja, ali joj je potrebno više oružja dugog dometa, izjavio je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Imamo dovoljno oružja. Ono čega nemamo dovoljno je oružje koje gađa na dometu koji nam je potreban kako bismo smanjili prednost u odnosu na opremu Ruske Federacije", rekao je Zelenski obraćajući se danskim novinarima na brifingu, koji je organizovala danska izdavačka kuća "Berlinske Medija", prenosi Rojters.

11:20h

Rusija je krstarećim raketama "Kalibr" gađala skladište artiljerijskog naoružanja u ukrajinskoj Černigovskoj oblasti, objavila je novinska agencija RIA, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Rojters.

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su ukrajinski borbeni avion MiG-29 i helikopter Mi-24, javila je agencija TASS, pozivajući se na Ministarstvo, dodaje Rojters.

09:43h

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franjo ponovo je kritikovao Rusiju zbog akcija u Ukrajini.

Izmjena: 15:19h
09:23h

Dobrovoljci iz Gruzije, Francuske, Australije, Brazila i drugih zemalja bore se na prvoj liniji u bitkama za istočnoukrajinski grad Sjeverodonjeck.

08:34h

Bitke za Sjeverodonjeck ostaće upamćene kao jedne od "najbrutalnijih" koje je Evropa ikada vidjela i ona uzima "zastrašujući" danak Ukrajini, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, a prenosi Gardijan.

Gardijan dodaje i da se ruske snage približavaju zauzimanju strateški važnog grada na istoku Ukrajine.

"Ljudska cijena ove bitke za nas je veoma visoka. To je jednostavno zastrašujuće", dodao je.

Zelenski je izrazio strah od gubitka podrške sa zapada kako se sukob odugovlači i ponovio je ranije molbe za više i teže vojno naoružanje od saveznika, uključujući SAD i UK.

"Imamo posla sa apsolutnim zlom. I ne preostaje nam ništa drugo nego da krenemo naprijed i oslobodimo svoju teritoriju", dodao je Zelenski.

08:33h

Rat u Ukrajini traje već 111 dana - šta se dešavalo juče u ovoj zemlji pročitajte OVDJE.

Bonus video: