Ukrajinska vojska: U ruskom raketnom napadu uništeno skladište hrane u Odesi

Rat u Ukrajini - 117. dan

56579 pregleda 29 komentar(a)
Detalj iz Odese, Foto: Printscreen YouTube/Reuters
Detalj iz Odese, Foto: Printscreen YouTube/Reuters
Ažurirano: 20.06.2022. 21:53h
Završeno
20:03h

Kremlj je saopštio da su Amerikanci uhvaćeni u Ukrajina bili "plaćenici" koji se bave nezakonitim aktivnostima i da bi trebalo "da preuzmu odgovornost za svoje "zločine"", prenijela je agencija RIA.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je takođe rekao da zatvorenici nisu obuhvaćeni Ženevskom konvencijom jer nisu regularne trupe.

"Pucali su na ruske vojnike i doveli im živote u opasnost", navodi RIA.

18:11h

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da je malo vjerovatno da će posjetiti Ukrajinu kada kasnije ovog mjeseca otputuje u Evropu na samit sa saveznicima Vašingtona.

Obraćajući se novinarima, Bajden je takođe rekao da vjeruje da je velika vjerovatnoća da će Ukrajina postati članica Evropske unije.

Očekuje se da će lideri EU kasnije ove sedmice dati dozvolu Ukrajini da postane zvanični kandidat za pridruživanje, odluka koja će biti označena kao trijumf u Kijevu u borbi protiv ruske invazije.

18:08h

Skladište hrane u crnomorskoj luci Odesa uništeno je u ruskom raketnom napadu, ali nijedan civil nije ubijen, saopštila je ukrajinska vojska.

Operativna komanda "Jug" saopštila je da su ruske snage ispalile 14 projektila na jug Ukrajine "u bijesnom gnijevu zbog uspjeha naših trupa". Ruska vojska nije komentarisala navode.

Eksplozije su potresle Odesu nakon što je šef regiona Krim koji je postavila Rusija, anektiran Moskvi 2014. godine, rekao da su ukrajinske snage napale platforme za bušenje u vlasništvu krimske kompanije za naftu i gas u Crnom moru kod južne obale Ukrajine. 

Tri osobe su ranjene, a u toku je potraga za sedam radnika, naveo je on u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ruska novinska agencija RIA Novosti saopštila je da su platforme za bušenje locirane 71 kilometar d Odese. Rojters nije mogao odmah da provjeri izvještaje o napadu. 

14:28h

Eksplozije su potresle Odesu na jugu Ukrajine, prenosi Rojters obavještenje regionalne administracije.

Iz administracije nisu mogli da pruži detalje o eksplozijama, koje su se čule nakon što su se oglasile sirene za vazdušni napad, dodaje Rojters.

13:14h

Priliv ukrajinskih izbjeglica u Evropsku uniju mogao bi postepeno da ublaži nedostatak radne snage u eurozoni, jer će se neki od onih koji bježe od rata vjerovatno trajno nastaniti u nekoj od zemalja EU, saopštila je Evropska centralna banka.

11:53h

Federalna služba bezbjednosti Ruske federacije (FSB) u Murmanskoj oblasti izvjestila je o hapšenju estonskog državljanina koji je, "po uputstvu specijalnih službi" svoje zemlje, planirao da u Murmansku prikupi informacije o službenicima koji su imali pristup državnim tajnama.

To je objavila RIA Novosti pozivajući se na pres-službu odjeljenja, a prenosi Novaja gazeta Evropa.

Prema FSB zbog radnji estonskog državljanina stvoreni su uslovi za izvršenje krivičnog djela po članu o špijunaži.

Kako je saopšteno u službi, Estonac je "priznao da je strani agent", kao i da je izvršavao zadatke estonskih predstavnika na teritoriji svoje zemlje, drugih evropskih zemalja i u Rusiji.

09:22h

Ruska blokada izvoza nekoliko miliona tona ukrajinskog žita ratni je zločin, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

07:37h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje da će Rusija intenzivirati napade na njegovu zemlju, dok Kijev ove sedmice čeka odluku Evropske unije o dodjeli Ukrajini statusa zemlje kandidata, prenosi N1.

"Očigledno je da ove nedjelje od Rusije treba očekivati ​​intenziviranje neprijateljskih aktivnosti", rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju.

"I ne samo protiv Ukrajine, već i protiv drugih evropskih zemalja. Mi se pripremamo. Spremni smo", dodao je.

07:36h

Rat u Ukrajini ušao je u 116. dan - šta se juče dešavalo tokom ruske invazije na ovu zemlju pogledajte OVDJE.

Bonus video: