Ukrajinski grad Krivi Rog pod prijetnjom od poplava poslije ruskog udara

Dvjesta treći dan rata u Ukrajini

49289 pregleda 41 komentar(a)
Zelenski s vojnicima u Izjumu, Foto: Reuters
Zelenski s vojnicima u Izjumu, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2022. 22:44h
Završeno
22:40h

Ukrajinski grad Krivi Rog je pod prijetnjom od poplava poslije ruskog udara u kome je oštećena vodovodna infrastruktura i izazvano nadolaženje jedne rijeke, saopšteno je danas iz ukrajinskog predsjedništva.

"Na mjestu udara registrovan je protok vode od 100 kubnih metara u sekundi što je velika količina. Nivo vode u rijeci Ingulec mijenja se svaki sat", rekao je pomoćnik šefa predsjedničke administracije Kirilo Timošenko.

Rekao je da su centar i jedan kvart u gradu od 600.000 stanovnika pod rizikom od poplava.

"To je izazov za sve nas ali je situacija pod kontrolom. Sve službe su uključene da otklone prijetnju što je brže moguće", napisao je on na Telegramu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je porijeklom iz tog grada ranije je objavio da je u ruskom udaru pogođena vodovodna infrastruktura i da nije bilo žrtava. Po njemu, to je pokušaj da se "poplavi Krivi Rog".

Guverner regiona Valentin Rezničenko rekao je da je iz aviona ispaljeno sedam ruskih raketa KH-22 i da je infrastruktura teško oštećena.

21:50h

Šanse za mir u Ukrajini su "minimalne u ovoj fazi" izjavio je danas generalni sekretar UN Antonio Gutereš poslije telefonskog razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Imam osjećaj da smo vrlo daleko od mira. Lagao bih kada bih rekao da bi to moglo da se dogodi uskoro", rekao je Gutereš na konferenciji za novinare.

"Nemam nikakvih iluzija, u ovoj fazi šanse za mirovni sporazum su minimalne", rekao je Gutereš i dodao da čak ni primirje nije na vidiku.

Gutereš je rekao da nastavlja kontakte sa dvije strane i da se nada da će jednog dana biti moguće ići ka razgovorima na višem nivou.

Generalni sekretar UN razgovarao je sa Putinom i o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.

Kremlj je danas saopštio poslije telefonskog razgovora dvojice zvaničnika da je Putin poručio Guterešu da ukrajinske žitarice treba kao prioritet da idu zemljama gdje su najpotrebnije.

Kremlj je takođe saopštio da su razgovarali o nuklearnoj centrali Zaporožje i posjeti tima iz UN Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kao i da je Gutereš prenio da se priprema posjeta UN stručnjaka zatvoru Olenivka na istoku Ukrajine gdje je poginulo na destine ukrajinskih ratnih zatvorenika u bombardovanju krajem jula. Moskva i Kijev se za to uzajamno optužuju.

18:19h

Ruski predsjednik Vladimir Putin "nažalost" izgleda da još nije shvatio da je odluka o invaziji na Ukrajinu greška, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc, komentarišući telefonski razgovor sa Putinom dan ranije.

Šolc je rekao da je i dalje važno da se Putinu naglasi da Rusija mora da se povuče iz Ukrajine.

U 90-minutnom telefonskom razgovoru u utorak, Šolc je pozvao Putina da pronađe diplomatsko rješenje za sukob u Ukrajini zasnovan na prekidu vatre i potpunom povlačenju ruskih trupa što je prije moguće.

13:26h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obišao je grad Izjum u sjeveroistočnom dijelu Harkovske oblasti, koji su nedavno napustile ruske snage, saopštila je ukrajinska vojna brigada.

Zelenski je zahvalio vojnicima na "oslobađanju ukrajinskih teritorija" i svečano podigao ukrajinsku zastavu iznad zgrade gradskog vijeća, prenosi Rojters.

12:03h

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, u obraćanju Evropskom parlamentu, poručila je da EU ostaje solidarna sa Ukrajinom.

"Evropska solidarnost sa Ukrajinom ostaje neoboriva. Sankcije protiv Rusije će ostati na snazi i sada je vrijeme odlučnosti i jasnoće", naglasila je predsjednica EK, prenosi Rojters.

10:45h

Ukrajina tvrdi da Rusija u agresiji na tu zemlju koristi dronove iranske proizvodnje.

07:36h

Ukrajinske snage su u septembru oslobodile oko osam hiljada kvadratnih kilometara teritorije, saopštio je predsjednik te države Volodimir Zelenski.

Kako prenosi Rojters, očigledno je da su sve teritorije koje su oslobođene u sjeveroistočnom regionu Harkova.

Ta agencija navodi da Ukrajina obezbjeđuje teritorije koje su vraćene od okupacionih ruskih snaga u brzoj kontraofanzivi.

"Stabilizacione mjere“ su završene na otprilike polovini te teritorije, rekao je Zelenski. „A na oslobođenom području približno iste veličine, mjere stabilizacije su još u toku“.

Rojters nije bio u mogućnosti da odmah potvrdi pun obim uspjeha na bojnom polju koje je tvrdila Ukrajina.

Upitan da li je Ukrajina dostigla prekretnicu u šestomjesečnom ratu, predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je da je to teško reći.

„Jasno je da su Ukrajinci napravili značajan napredak. Ali mislim da će to biti dug put.“

07:35h

Time što su tokom prošle nedjelje pokazale da imaju način da pobijede ruske snage na bojnom polju, ukrajinske trupe su možda obezbijedile dodatnu vojnu podršku zapadnih država i podrile težnju nekih Evropljana da izvrše pritisak na Kijev da napravi ustupke, ocjenjuje agencija Rojters.

Povezani članci

14. Septembar 2022.

Uspjeh na frontu opravdava slanje oružja?

07:19h

Sjedinjene Države konstatuju promenu elana u ukrajinskim oružanim snagama koje su uključene u blic kontraofanzivu, i objaviće "narednih dana" novu vojnu pomoć, rekao je sinoć portparol Bijele kuće.

"Ostavljam predsjedniku (Volodimiru) Zelenskom da odluči da li ima uticaj da je došlo do preokreta na vojnom planu, ali jasno je, bar u Donbasu da postoji novi elan", rekao je Džon Kirbi, jedan od portparola Nacionalnog savjeta za bezbjednost vezanog za predsjednika Džoa Bajdena.

On je rekao da će SAD nastaviti da podržava Ukrajinu, da su u bliskom kontaktu sa Ukrajincima i da sa njima svaki dan razgovaraju, mada je upozorio da se radi o ratu, a da je rat nepredvidljiv.

Kirbi je rekao da je velika količina opreme koje su SAD isporučile posljednjih nedjelja i mjeseci pokazala važna i efikasna za kapacitet Ukrajinaca da pređu u ofanzivu i rekao da će nova pomoć biti objavljena "narednih dana."

07:19h

Dvjesta treći dan rata u Ukrajini.

Iz Kijeva tvrde da je kontraofanzivi ukrajinska vojska ponovo zauzela šest hiljada kvadratnih kilometara na istoku i jugu zemlje i da je cilj oslobađanje Harkovske oblasti. Rusko ministarstvo odbrane saopštava da su pokrenuli masovne napade na sve prve borbene linije u Ukrajini.

Bonus video: