Kijev: Napad na Južnoukrajinsku nuklearku; Rusija odbacuje optužbe za zločine u Izjumu

Dvjesta osmi je dan rata u Ukrajini

23824 pregleda 8 komentar(a)
Jedna od uništenih zgrada u Izjumu, Foto: Reuters
Jedna od uništenih zgrada u Izjumu, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2022. 22:16h
Završeno
13:52h

Najmanje trinaest osoba je stradalo u ukrajinskom granatiranju ukrajinskog grada Donjecka, koji je pod ruskom kontrolom, rekao je gradonačelnik Aleksej Kulezmin, prenosi Rojters.

Kulezmin je na svom Telegram nalogu naveo da broj povrijeđenih nije konačan.

12:44h

Kremlj je danas odbacio kao "laž" izvještaje o otkrivenoj masovnoj grobnici u Izjumu, u istočnoj Ukrajini.

"To je laž. Mi ćemo se naravno zalagati za istinu u ovom slučaju", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da je u pitanju "isti scenario kao u Buči", gdje su ruske snage optužene da su počinile zločine koje Moskva takođe negira.

Ukrajinske vlasti su prije dva dana počele ekshumaciju u šumi kod Izjuma, u kojoj je nađeno 450 grobova, a poslije nedavnog oslobođenja te oblasti od ruske okupacije.

10:06h

Vođi Kine i Indije, Si Đinping i Narendra Modi, stavili su do znanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su zabrinuti zbog toka ruske vojne operacije u Ukrajini, uz poruke da "postoje velike sumnje" i da "sad nije vrijeme za rat", navode zapadni mediji u izvještajima o susretu čelnika 15 azijskih zemalja u Samarkandu.

09:29h

Ukrajinski operator Energoatom saopštio je da je ruska vojska napala nuklearnu elektranu Južnoukrajinska u oblasti Nikolajeva, ali da reaktori nisu oštećeni, prenosi Rojters.

Energoatom navodi da se eksplozija dogodila na oko 300 metara od reaktora ali, kako se dodaje, oštećene su okolne zgrade elektrane.

U napadu su takođe oštećeni obližnja hidroelektrana i dalekovodi.

09:27h

Dvesta osmi je dan rata u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da se možda nekome čini da je poslije niza pobjeda Oružanih snaga Ukrajine došlo do izvjesnog zatišja, ali da je to priprema, jer, istakao je, cijela Ukrajina mora biti slobodna, prenosi Rojters.

Bonus video: