Poljski PERN: Nema znakova da je curenje na naftovodu izazvala treća strana

Curenje je detektovano na mjestu oko 70 kilometara od centralnog poljskog grada Ploka

1879 pregleda 0 komentar(a)
Jedno od skladišta PERN u Poljskoj, Foto: Reuters
Jedno od skladišta PERN u Poljskoj, Foto: Reuters

Poljski operator naftovoda koji prevozi taj energent od Rusije do Njemačke saopštio je da nema znakova da je neka treća strana djelovala u vezi prijavljenog curenja na naftovodu.

Kompanija PERN koja je juče prijavila da je primijećeno curenja u Poljskoj na jednoj liniji naftovoda "Družba" koji povezuje Rusiju i Njemačku, saopštila je kasno sinoć da su njihove tehničke službe locirale mjesto curenja.

"Na osnovu nalaza i načina na koji je cijev deformisana za sada izgleda da nema znakova miješanja neke treće strane", naveo je poljski operator PERN, dodajući da su u toku detaljnije analize da se utvrdi uzrok incidenta i da se popravi naftovod da bi njime nafta što prije ponovo mogla da bude puštena.

Curenje je detektovano na mjestu oko 70 kilometara od centralnog poljskog grada Ploka.

Naftovod "Družba" koji radi još od 1964, te se smatra da je pri kraju radnog vijeka, sa 4.000 kilometara je po dužini drugi u svijetu. Počinje u Samarskoj oblasti u Rusiji, prolazi kroz Brajns i potom se račva na sjeverne i južne cijevi, prolazeći preko teritorija Bjelorusije, Ukrajine, Poljske, Njemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije.

Incident na ovom naftovodu uslijedio je poslije prošlomjesečnog curenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, koji idu iz Rusije do Njemačke preko Baltičkog mora.

Danska i Švedska su navele da su ta curenja izazvana eksplozivom, a prijava o curenju na novoj naftnoj infrastrukturi je izazvala zabrinutost.

Bonus video: