Mišel: Rad na mjerama za kontrolu cijena energije za domaćinstva i preduzeća

Prema riječima francuskog predsjednika Emanuela Makrona, predviđeni mehanizmi mogli bi da se primjene "krajem oktobra, početkom novembra"

2869 pregleda 0 komentar(a)
Mišel, Foto: Reuters
Mišel, Foto: Reuters

Lideri Evropske unije (EU) dogovorili su se da "rade na mjerama" za zaustavljanje rasta cijena energenata, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

"Prevladavaju jedinstvo i solidarnost. Dogovor da se radi na mjerama za kontrolu cijena energije za domaćinstva i preduzeća", naveo je Mišel na Tviteru.

"Sada imamo veoma dobru mapu puta", podvukla je predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Njemački kancelar Olaf Šolc je stavio do znanja da će, ako ministri energetike ne mogu da se dogovore oko konačne verzije, biti potreban nov samit šefova država.

Prema riječima francuskog predsjednika Emanuela Makrona, predviđeni mehanizmi mogli bi da se primjene "krajem oktobra, početkom novembra".

Makron smatra da su lideri EU "poslali tržištima veoma jasan signal odlučnosti i jedinstva".

Prema zaključcima sa sastanka, šefovi država i vlada traže od Komisije da im "po hitnom postupku" dostavi "konkretne odluke" o setu mjera.

Rat u Ukrajini i sankcije uvedene Rusiji izazvale su šok u cijenama nafte, gasa i struje. Od februara, Evropa je reagovala sporo, oslabljena neslaganjima između država članica.

Kako prenosi Frans pres, iako su lideri EU noćas željeli da predstave jedinstven front, očekuje se da će pregovori u narednim nedjeljama biti teški.

Bonus video: