Bronzane statue stare 2.300 godina pronađene u Italiji

Dobo očuvane statue biće premještene u restauratorsku laboratoriju u obližnjem Grosetu nakon čega će biti izložene u novom muzeju u San Kašanu

3256 pregleda 0 komentar(a)
Toskana, Foto: Shutterstock
Toskana, Foto: Shutterstock

Italijanski arheolozi su u Toskani iskopali 24 bronzane statue za koje se vjeruje da potiču iz antičkog rimskog doba i da su stare oko 2.300 godina.

Statue su otkrivene ispod blatnjavih ostataka drevnog kupatila izgrađenog na izvoru termalne vode u San Kašano dei Banji, gradu u provinciji Sijena, oko 160 km sjeverno od glavnog grada Rima, prenosi BBC.

Među figurama različitih grčko-rimskih bogova su i statua Higije i Apolona a ispod kupatila gdje su pronađene bilo je pohranjeno i oko 6.000 bronzanih, srebrnih i zlatnih novčića koji datiraju iz perioda između drugog i prvog vijeka prije nove ere.

To doba je označilo period "velike transformacije u drevnoj Toskani" kada je oblast prešla sa etrurske na rimsku vlast, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture.

Docent sa Univerziteta za strance u Sijeni koji vodi iskopavanje, Jakopo Taboli objasnio je da su statue uronjene u toplu vodu bogatu mineralima tokom rituala u kome se "nešto daje vodi sa nadom da će voda nečim uzvratiti".

Dobo očuvane statue, koje je "sačuvala" voda, biće premještene u restauratorsku laboratoriju u obližnjem Grosetu nakon čega će biti izložene u novom muzeju u San Kašanu.

Generalni direktor italijanskih državnih muzeja Masimo Osana rekao je da je ovo otkriće najvažnije od pronalaska bronzanih predmeta u blizini Riacea 1972. godine i "sigurno jedno od najznačajnijih bronzanih nalaza u istoriji drevnog Mediterana".

Bonus video: