Slovenija dobila prvu predsjednicu – Pirc Musar pobijedila: Što je čovjek sigurniji, biće manje siromašnih...

Pirc Musar, bivša novinarka i advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka koja je branila i Melaniju Trump, rekla je da su birači na demokratskim izborima demokratskom većinom rekli kakvu Sloveniju žele

18047 pregleda 7 komentar(a)
Pirc Musar, Foto: Reuters
Pirc Musar, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2022. 23:59h

Nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar pobijedila je u nedjelju na predsjedničkim izborima u Sloveniji i tako postala prva predsjednica u istoriji te zemlje, nakon što je u drugom krugu izbora osvojila oko 54 odsto glasova birača, dok je protivkandidat Anže Logar dobio podršku oko 46 posto izašlih na glasanje, prenosi hrvatska agencija Hina pozivajući se na slovenačku agenciju STA.

Pirc Musar, bivša novinarka i advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka koja je branila i Melaniju Trump, rekla je da su birači na demokratskim izborima demokratskom većinom rekli kakvu Sloveniju žele.

Najavila je da će se boriti za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokratiju.

Zahvalila je biračima koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su glasali za nju, i takođe čestitala svom protivkandidatu Logaru i poželjela mu puno sreće na daljnjem putu.

"Daću sve od sebe da uistinu budem predsjednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokratiju. Daću sve od sebe da se ujedinimo u politici oko strateških pitanja", najavila je.

Dodala je da se zalaže za kvalitetno javno zdravstvo, kao i socijalnu i svaku drugu sigurnost.

"Što je čovjek sigurniji, biće manje siromašnih, manje socijalnih problema, manje kriminala u našoj zemlji", rekla je Pirc Musar i dodala: "Želim da Slovenija postane zemlja u kojoj će se o starijima brinuti, u kojoj će mladi htjeti da ostanu. Želim Sloveniju u kojoj ćemo biti svjesniji da nas čekaju teška vremena zbog klimatskih promjena".

Nekadašnji slovenački ministar spoljnih poslova Logar (46), kandidat opozicionog SDS-a Janeza Janše, u izjavi za medije čestitao je novoj predsjednici pozvavši je da bude predsjednica svih građana.

"Sloveniji je to sada potrebno više nego ikada prije", rekao je i iznio tvrdnju da njih dvoje imaju različite stavove o nekim pitanjima, ali da je "svima u interesu da imamo dobrog predsjednika".

Pirc Musar je uoči drugog kruga rekla da je ušla u predsjedničku trku jer smatra da njeno iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i da neće ćutati o nepravilnostima u društvu.

Natašu Pirc Musar su uglavnom poduprli simpatizeri sve tri stranke vladajuće koalicije (Pokret slobode, Socijalni demokrati - SD i Ljevica), ali i neodlučni birači.

Logar je u prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri nedjelje dobio najviše glasova. Za njega je glasalo 33,95 posto birača, dok je za Pirc Musar glasalo njih 26,88 posto.

Oba kandidata podržavaju ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i sprovođenje odluke arbitražnog suda o granici koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom zbog uplitanja slovenačkog sudija u postupak.

Osim njih dvoje, za mjesto predsjednika Slovenije nadmetalo se još pet kandidata - Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u istoriji samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedavali Janez Drnovšek i Danilo Turk, a potom u dva mandata Borut Pahor.

Bonus video: