FOTO PRIČA Posjeta Zelenskog oslobođenom Hersonu: Ukrajinske zastave, suze...

Herson je bila jedina regionalna prijestonica koju su Rusi osvojili još u prvim danima invazije krajem februara, ali su odlučili da se iz nje povuku u novembru, tvdreći da je riječ o strateškom potezu

10392 pregleda 7 komentar(a)
Podizanje ukrajinske zastave u Hersonu, Foto: Reuters
Podizanje ukrajinske zastave u Hersonu, Foto: Reuters

Oslobođenje Hersona nakon žestoke ofanzive, koja je primorala Ruse da povuku svoje snage iz grada, bilo je jedan od najvećih uspjeha Ukrajine do sada tokom devetomjesečne invazije i žestok udarac za Kremlj.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je danas taj grad i nazvao rusko povlačenje iz Hersona početkom kraja rata, tokom sastanka sa vojnicima.

Na fotografijama se mogu vidjeti ljudi koji pozdravljaju Zelenskog, pojedini su ogrnuti ukrajinskim zastavama, a neki i plaču.

Pogledajte fotografije napravljene tokom posjete Zelenskog Harkovu.

Ukrajinska vojska je povratila tri glavna područja zemlje u svojim kontraofanzivama, oblast sjeverno od Kijeva, sjeveroistočni region Harkova a sada i Herson sa susjednim naseljima.

Herson je bila jedina regionalna prijestonica koju su Rusi osvojili još u prvim danima invazije krajem februara, ali su odlučili da se iz nje povuku u novembru, tvdreći da je riječ o strateškom potezu.

Taj grad, u kojem je prije rata živjelo oko 100.000 ljudi, prijestonica je istoimene oblasti, koju je Rusija, mimo međunardonih pravila, anektirala u septembru, uz još tri regiona - Donjeck, Lugansk i Zaporošku oblast.

Po ulasku u Herson, ukrajinske vlasti su uvele policijski čas i ograničile ulazak i izlazak iz grada, pošto je bezbjednosna situacija i dalje napeta.

Postoji i bojazan da su neki ruski vojnici možda ostali prerušeni, kolaboracionisti koji su im pomagali tokom okupacije sada bi mogli biti krivično gonjeni, prenosi BBC na srpskom.

Bonus video: