Donji dom Parlamenta Francuske izglasao da se pravo na abortus unese u Ustav

Autori predloga iz lijeve koalicije tvrde da je cilj dopune Ustava "zaštita i garantovanje osnovnog prava na dobrovoljni prekid trudnoće"

2095 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poslanici Narodne skupštine - donjeg doma Parlamenta Francuske, usvojili su danas zakon po kojem bi pravo na abortus bilo unijeto u Ustav.

"Za" je glasalo 337 poslanika, a 32 "Protiv" u Skupštini koja ima 557 poslanika.

Da bi se izmijenio Ustav Francuske, to prvo mora da bude odobreno u oba doma skupštine - Narodnoj skupštini Senatu - gornjem domu Parlamenta, a zatim i na referendumu.

Autori predloga iz lijeve koalicije tvrde da je cilj dopune Ustava "zaštita i garantovanje osnovnog prava na dobrovoljni prekid trudnoće".

Abortus je u Francuskoj dekriminalizovan zakonom iz 1975. godine, ali u Ustavu ne postoji odredba kojom bi to pravo bilo garantovano.

Ministar pravde Erik Dipon-Moreti rekao je da centristička vlada Francuske podržava inicijativu za dopunu Ustava.

On je pomenuo odluku Vrhovnog suda SAD iz juna, kojom je eliminisano savezno ustavno pravo na abortus i odluka o tome prepuštena saveznim državama: "Pravo na abortus za koje smo mislili da je stečeno 50 godina (u SAD), u stvarnosti uopšte nije stečeno", rekao je on.

Nedavna anketa je pokazala da preko 80 odsto Francuza podržava pravo na abortus i da se većina građana zalaže da se to pravo unese u Ustav.

Centristička alijansa francuskog predsjednika Emanuela Makrona - Renesansa, odlučila je u četvrtak da povuče sličan predlog o kojem je trebalo da se u ponedjeljak raspravlja u Narodnoj skupštini. Centristički i ljevičarski poslanici su se umjesto toga složili da podrže jedan zakon koji kaže da "zakon garantuje djelotvoran i jednak pristup pravu na dobrovoljni prekid trudnoće".

Današnje glasanje je bilo prvi korak dugog procesa bez garantovanog rezultata.

Senat, u kojem konzervativna stranka Republikanci ima većinu, odbacio je sličan zakon u septembru. Republikanski senatori su tvrdili da ta mjera nije potrebna jer pravo na abortus nije ugroženo u Francuskoj.

Ministar Dipon-Moreti je rekao da se nada da bi neki senatori mogli da promijene mišljenje i formiraju većinu za dopunu Ustava.

On i drugi zagovornici dopune Ustava tvrde da poslanici ne bi trebalo da izlažu osnovna prava riziku, jer bolje da ona budu upisana u Ustav koji je teže promijeniti nego zakon.

Pravo na abortus uživa široku podršku u francuskom političkom spektru, uključujući i krajnje desničarski "Nacionalni zbor" Marin Le Pen. Ipak, Le Pen je posljednjih dana rekla da se protivi predlogu ljevičara za dopunu Ustava jer smatra da bi to moglo da dovede do produženja ili ukidanja vremenskog ograničenja u kojem može da se prekine trudnoća.

Poslije odluke Vrhovnog suda SAD u junu, Makron je tvitovao da je "abortus osnovno pravo svih žena koje mora biti zaštićeno".

Bonus video: