Njemačka se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji

Italija, Francuska, Španija i još neke ervropske države su ranije odlučile da napuste Ugovor

3048 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemačka je danas saopštila da je odlučila da napusti međunarodni energetski sporazum koji su kompanije za proizvodnju fosilnog goriva koristile da bi izbjegle mjere protiv kilmatskih promjena.

Italija, Francuska, Španija i još neke ervropske države su ranije odlučile da napuste Ugovor o energetskoj povelji iz 1998. godine koji štiti strane investicije u energetiku neke zemlje.

"Tačno je da je Ugovor o energetskoj povelji sastavljen tako da djeluje protiv Pariskog sporazuma o klimi", rekao je danas ministar energetike Njemačke, Robert Habek i naveo tužbe njemačkih preduzeća protiv odluke Vlade Holandije da prekine korišćenje uglja.

Habek, član ekološke stranke Zelenih, podržao je pozive ekoloških aktivista da se Evropska unija kao celina povuče iz Ugovora o energetskoj povelji.

Jedan holandski sud je danas presudio da njemačke energetske kompanije RVE i Uniper ne mogu da dobiju nekoliko milijardi eura kao kompenzaciju za profit izgubljen zbog zabrane korišćenja uglja u termoelektranama Holandije od 2030. godine.

Međutim, rješenje tog spora zavisi i od međunarodnog arbitražnog procesa koji treba da se završi sljedeće godine.

Bonus video: