Njemački uvoznik Uniper tužio ruski Gasprom zbog neisporučivanja gasa

Prema navodima Unipera, troškovi zamjene gasa koji je Rusija trebalo da isporuči Njemačkoj do sada iznose najmanje 11,6 milijardi eura, i ti troškovi će nastaviti da se uvećavaju sve do kraja 2024. godine

5319 pregleda 3 komentar(a)
Uniper, Foto: Shutterstock
Uniper, Foto: Shutterstock

Njemačka energetska kompanija Uniper saopštila je danas da je tužila Gasprom radi naknade štete zbog neisporučivanja ugovorenih količina prirodnog gasa od juna, kada je ovaj ruski gigant počeo da smanjuje isporuke da bi ih krajem avgusta potpuno ukinuo.

Kako je Uniper, njemački uvoznik ruskog gasa saopštio, postupak protiv Gasprom Eksporta pokrenut je pred međunarodnim arbitražnim tribunalom u Stokholmu.

Prema navodima Unipera, troškovi zamjene gasa koji je Rusija trebalo da isporuči Njemačkoj do sada iznose najmanje 11,6 milijardi eura, i ti troškovi će nastaviti da se uvećavaju sve do kraja 2024. godine.

Gasprom je počeo da smanjuje isporuke gasa Njemačkoj kroz podvodni gasovod Sjeverni tok sredinom juna pozivajući se na navodne tehničke probleme.

Berlin je ovo objašnjenje odbacio, ocijenivši ga kao paravan za političku odluku Moskve čiji je cilj povećanje cijena i stvaranje neizvijesnosti.

Krajem avgusta prestale su sve isporuke ruskog gasa Njemačkoj, koja podržava Ukrajinu u ratu između te zemlje i Rusije, a rat je počeo 24. februara ruskom invazijom.

Uniper je pretrpio ogromne gubitke uslijed smanjivanja a na posljetku i ukidanja isporuka ruskog gasa jer je, da bi ispunio svoje ugovorne obaveze prema kupcima, morao da kupuje gas po daleko višim cijenama od Gaspromovih.

Vlada u Berlinu je krajem septembra najavila nacionalizaciju Unipera.

Smanjivanja i ukidanje isporuke gasa Njemačkoj doveli su do velikog skoka cijena grijanja i električne energije, a to je pak izazvalo veliku neizvijesnost uslijed strahovanja od zatvaranja firmi, racionalizacije potrošnje i recesije uoči nadolaska zime.

Bonus video: