EU blizu odluke o ograničavanju cijene ruske nafte

Namjera je da se smanje resursi koji omogućuju Rusiji da finansira rat u Ukrajini

2400 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dvadesetsedam zemalja članica EU blizu su finalizovanja sporazuma kojim bi se uveo limit od 60 dolara po barelu za cijenu ruske nafte prodavane trećim zemljama što se dodaje na njihov embargo na rusku naftu koji stupa u ponedjeljak na snagu, javljaju diplomatski izvori.

Mehanizam predviđa zabranu usluga pomorskog transporta (kargo, osiguranje) za rusku naftu iznad te gornje cjenovne granice, da bi se ograničili prihodi Moskve od njenih isporuka zemljama koje ne uvode embargo na naftu, kao što su Kina ili Indija.

Namjera je da se smanje resursi koji omogućuju Rusiji da finansira rat u Ukrajini.

Evropska komisija preporučila je osnovi limit od 60 dolara, uz limit od pet odsto ispod tržištne cijene, ako te cijene padnu ispod tog praga, navode diplomatski izvori.

Izvori kažu da su se uglavnom složile države članice i da samo fali odobrenje Varšave večeras da bi se mehanizam odobrio.

EU je već odlučila da zabrani zemljama članicama kupovinu ruske nafte morskim putem od 5. decembra. Ovaj embargo na naftu morskim putem će smanjiti dvije trećine evropske nabavke ruske nafte.

Njemačka i Poljska već su odvojeno odlučile da prekinu isporuke preko naftovoda do kraja godine, što pogađa više od 90 odsto ruski uvoz, navode Evropljani.

Rusija je izvukla 67 milijardi eura od prodaje nafte Evropskoj uniji od početka rata u Ukrajini dok je njen godišnji vojni budžet oko 60 milijardi dolara godišnje, rekao je jedan stručnjak za energetska pitanja u Institutu Žak Delor.

Mehanizam ograničenja cijena nafte koji se večeras usaglašava bi trebalo da ojača efikasnost embarga. Tankere koji prevoze rusku naftu ka trećim zemljama više neće moći da finansiraju ni osiguravaju evropski operateri da bi se zaustavilo preusmjeravanje izvoza Moskve.

Bonus video: