Raketni napadi na više ukrajinskih oblasti, u Hersonskoj stradala dva civila

Oleksandr Staruh (Zaporoška oblast): Posljedice granatiranja bile bi velike da ukrajinska vojska nije oborila većinu dronova

30767 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Ukrajine nakon jednog od nedavnih ruskih napada, Foto: Reuters
Detalj iz Ukrajine nakon jednog od nedavnih ruskih napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2022. 08:43h
Završeno
19:46h

Evropska komisija predložila je deveti paket sankcija Rusiji a na listi sankcija našlo bi se još 200 pojedinaca i entiteta, prenosi Rojters. 

Predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen, kazala je da se zalaže da budu obuhvaćene i tri dodatne ruske banke, uz nove kontrole i ograničenja izvoza, posebno za robu dvostruke namjene kao što su neke hemikalije, nervni agensi, elektronika i IT komponente.

"Nastavljaju da donose smrt i pustoš Ukrajini, namjerno ciljaju civile i civilnu infrastrukturu i nastoje da parališu zemlju početkom zime", kazala je fon der Lajen u saopštenju.

Dodaje da osam paketa koje su do sada uveli, jako grizu Rusiju te da žele da pojačaju pritisak dodatnim devetim. 

18:59h

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, upozorio je "apokaliptični" scenario za ukrajinski glavni grad, ako se ruski vazdušni udari na infrastrukturu nastave tokom zime, prenosi Rojters.

Kličko je kazao da trenutno nema potrebe da se stanovnici evakuišu, ali bi trebali da budu spremni da to učine.

"Kijev bi mogao da izgubi struju, vodu i grijanje. Mogla bi da se desi apokalipsa kao u holivudskim filmovima, ukoliko ne bude moguće živjeti u kućama zbog niske temperature", kazao je Kličko u intervjuu za Rojters.

"Borimo se i činimo sve što možemo da se to ne dogodi", poručio je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine.

17:25h

Rusija je rasporedila u Ukrajini gotovo polovinu ljudi regrutovanih u djelimičnoj mobilizaciji rezervista, odnosno oko 150 hiljada vojnika, saopštio je predsjednik Vladimir Putin.

"Od 300.000 naših mobilisanih boraca, naših muškaraca, naših branilaca domovine, 150.000 nalazi se u zoni operacije", rekao je Putin tokom sastanka koji je prenosila televizija.

Putin je precizirao da je od tog broja 77 hiljada rezervista, direktno raspoređeno u borbama.

16:39h

Ruski predsjednik Vladimir Putin, saopštio je da bi vojska te zemlje mogla da se bori u Ukrajini još dugo, te da u ovom trenutku "ne vidi smisao" mobilizacije dodatnih vojnika, prenosi Rojters.

"Što se tiče trajanja specijalne vojne operacije, naravno, ovo može biti dug proces", kazao je Putin. 

Na televizijskom sastanku njegovog savjeta za ljudska prava, on je naglasio da će se Rusi, "braniti svim sredstvima koja su nam na raspolaganju", te da ih Zapad gleda kao "drugorazrednu zemlju koja nema pravo da postoji".

12:08h

Rusija je tokom proteklog dana izvršila napade i na Hersonsku oblast - 51 put, a tom prilikom stradala su dva civila, dok je jedan ranjen.

Kako prenosi Kijev Independent napadi su oštetili civilnu infrastrukturu i stambene zgrade u regionu.

11:45h

Više od 17 hiljada civila, među kojima oko 400 djece, izgubilo je život u Ukrajini od februara, saopštile su koordinator Ujedinjuenih nacija (UN) za vanrednu pomoć Martin Grifits.

Prenoseći podatke Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, Grifits je rekao da su od 24. februara, početka napada Rusije na Ukrajinu, ubijena 17.023 civila.

"Ipak, mi znamo da je stvarni broj žrtava daleko veći", rekao je Grifits, prenijele su agencije.

On je izjavio da je Svjetska zdravstvena organizacija prijavila najmanje 715 napada na zdravstveni sistem Ukrajine, precizirajući da je u pitanju 630 napada na zdravstvene objekte i 61 na osoblje.

Prema njegovim riječima, više od 14 miliona Ukrajinaca je bilo prinuđeno da napusti svoje domove.

"Među njima 6,5 miliona je interno raseljeno, a više od 7,8 miliona su izbjeglice širom Evrope", kazao je Grifits.

08:31h

Mora se shvatiti da Ukrajinci svakodnevno žive sa ruskom agresijom, kaže Blinken.

08:20h

Povezani članci

07. Decembar 2022.

Uzdrman osjećaj Rusa da su bezbjedni u svojoj zemlji

07:44h

Raketne napade tokom noći prijavili su i guverneri Zaporoške, Žitomirske, Dnjepropetrovske oblastri, a Oleksandr Staruh (Zaporoška oblast) naveo je na Telegramu da je nekoliko osoba povrijeđeno i da su posljedice raketiranja bile veće da ukrajinska vojska nije oborila većinu dronova.

07:43h

Ruske snage su tokom jučerašnjeg dana i noći ispalile 226 projektila na Sumsku oblast, rekao je regionalni guverner Dmitro Živicki, a prenosi Kijev Independent.

07:42h

Dvjesta osamdeset sedmi dan je ruske invazije na Ukrajinu - šta se dešavo juče na istoku Evrope pogledajte OVDJE.

Bonus video: