Šolc o opasnosti od nuklearnog oružja u Ukrajini: Međunarodna zajednica povukla crvenu liniju

Poslije više prijetnji koje su izrekli ruski zvaničnici posljednjih mjeseci, predsjednik države Vladimir Putin je nagovijestio juče da Moskva neće upotrijebiti nuklearno oružje, da ga smatra sredstvom odbrane, dodajući: "Kad neko na nas udari mi uzvratimo"

5453 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Opasnost da bi Moskva mogla da upotrebi nuklearnog oružju u sukobu u Ukrajini je umanjena jer je međunarodna zajednica "povukla crvenu liniju", ocijenio je njemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu objavljenom danas.

"Jedna stvar se promijenila: Rusija je prestala da prijeti upotrebom nuklearnog oružja", rekao je kancelar u intervjuu za njemačku medijsku grupu Funke i za list Uest Frans.

Šolc objašnjava da je takva situacija posljedicu činjenice da je međunarodna zajednica, uključujući Kinu, "povukla crvenu liniju”.

"Za sada smo to zaustavili", dodao je Šolc govoreći o riziku od nuklearne eskalacije.

Poslije više prijetnji koje su izrekli ruski zvaničnici posljednjih mjeseci, predsjednik države Vladimir Putin je nagovijestio juče da Moskva neće upotrijebiti nuklearno oružje, da ga smatra sredstvom odbrane, dodajući: "Kad neko na nas udari mi uzvratimo".