Stoltenberg: Rat u Ukrajini bi mogao da preraste u rat Rusije i NATO-a

"Radimo svakog dana na tome da to izbjegnemo", kazao je generalni sekretar Alijanse

15915 pregleda 15 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je izrazio zabrinutost da bi ruski rat u Ukrajini mogao da izmakne kontroli i da preraste u rat Rusije i tog vojnog saveza.

"U Ukrajini je užasan rat. To je takođe rat koji može da postane pravi rat koji prerasta u veliki rat NATO-a i Rusije. Radimo svakog dana na tome da to izbjegnemo", rekao je Stoltenberg u intrevjuu za norvešku televiziju NRK, objavljenom danas.

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, naveo je da "nema sumnje da je potpuni rat moguć" i dodao da je važno izbjeći sukob "koji uključuje više zemalja u Evropi".

Kremlj uporno optužuje NATO da je postao strana u sukobu tako što Ukrajini dostavlja oružje, obučava njene vojnike i obezbjeđuje vojne obavještajne podatke za napad na ruske snage.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je ponovo optužio Zapad da koristi Ukrajinu kao oruđe protiv Rusije.

"Mnogo godina je Zapad besramno eksploatisao i crpio svoje resurse, podsticao genocid i teror u Donbasu i faktički pretvarao zemlju (Ukrajinu) u koloniju. Sada cinično koristi ukrajinski narod kao topovsko meso, kao ovna protiv Rusije, nastavljajući da snabdijeva Ukrajinu oružjem i municijom, šaljući plaćenike i gurajući je na samoubilački kolosjek", kazao je Putin.