Zelenski: Rusija tražila primirje kao paravan za raspoređivanje trupa u Donbasu

On je poručio da primirjem neće dobiti ništa osim novih gubitaka

40871 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2023. 22:09h
Završeno
21:07h

Sjedinjene Američke Države će obezbijediti tri milijarde dolara na ime nove vojne pomoći Ukrajini, što je najveći paket do sada, saopštila je u petak Bijela kuća.

Ova pomoć uključuje oklopne pješadijske transportere kao i haubice, rekla je portparolka Bijele kuće Karin Džin Rok.

Vašington i Berlin su juče najavili da će Kijevu isporučiti američka oklopna vozila tipa Bredli i njemačka vozila tipa Marder.

Marder su laka oklopna vozila namijenjena za transport pješadije, a u službi su od sedamdesetih godina prošlog vijeka, i opremljena su topom od 20 milimetara.

Bredli su mašine iz manje-više iste porodice, a u upotrebi su od početka osamdesetih godina. Njihov M2 model opremljen je topom od 25 milimetara kao i lanserom protivtenkovskih raketa, i može da ponese do šest ljudi.

Bredli "nije tenk, to je ubica tenka", rekao je portparol Pentagona general Rajder.

"Uvjereni smo da će ovo mnogo pomoći (ukrajinskim snagama) na bojnom polju", dodao je on.

17:05h

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije protiv dobavljača iranskih dronova za koje je Vašington rekao da su korišćeni za gađanje civilne infrastrukture u Ukrajini.

Kako prenosi Rojters, Američko ministarstvo finansija je u saopštenju navelo da su sankcije uvedene šestorici rukovodilaca i članova odbora kompanije Kods Evijejšn Industris (QAI), poznatije pod imenom Industrija za dizajn i proizvodnju lakih aviona.

"Nastavićemo da koristimo svako sredstvo koje nam je na raspolaganju da Putinu uskratimo oružje koje koristi da vodi svoj varvarski i ničim izazvan rat protiv Ukrajine", navodi se u saopštenju sekretarke ministarstva finansija SAD -a Dženet Jelen. 

15:43h

Njemački vicekancelar Robert Habek kazao je da bi Njemačka Ukrajini trebalo da pošalje sva operativna pješadijska vozila Marader.

Habek je to izjavio tokom posjete Norveškoj, dan nakon što je Njemačka najavila da će donirati Ukrajini oklopna borbena vozila Marder njemačke proizvodnje, u okviru vojne podrške Ukrajini.

Portparol njemačke Vlade Štefan Hibeštrajt naveo je da će broj oklopnih vozila koje će Njemačka poslati Ukrajini biti oko 40.

"Tih 40 vozila trebalo bi da bude spremno u prvom kvartalu da bi potom bilo predato Ukrajini. Stručnjaci kažu da će obuka trajati oko osam sedmica", rekao je Hibeštrajt na konferenciji za novinare u Berlinu.

On je dodao da će se obuka ukrajinskih vojnika održati u Njemačkoj, te da odluka o slanju oklopnih vozila Ukrajini "nije pala s neba".

"Za (ovakve pripreme) je potrebno vrijeme. Tako da, prije svega, veoma je dobra odluka da međunarodna zajednica djeluje blisko sarađujući i sinhronizovano", rekao je Hiberštrajt.

12:49h

Uprkos stupanju na snagu primirja koje je Rusija naložila svojim vojnicima, artiljerijska vatra nastavljena je danas sa obje strane fronta u Bahmutu, uporištu sukoba na istoku Ukrajine, prenijela je agencija Frans pres s lica mjesta.

Artiljerijska vatra se čula na ukrajinskoj i ruskoj strani poslije početka primirja u Bahmutu, gradu čije su ulice uništene i puste.

Frans pres prenosi da je vatra sporadična i da je manja nego prethodnih dana.

12:39h

U Ukrajini je stupilo na snagu primirje koje je ruski predsjednik Vladimir Putin naložio vojsci tokom božićnih praznika.

Ukoliko obje strane ispoštuju dogovor, očekuje se da će prekid vatre trajati do subote u ponoć.

Do sada nije bilo primirja na cijeloj teritoriji Ukrajine, ali je bilo lokalnih dogovora o prekidu vatre, tako je bilo u aprilu i maju kada su evakuisani civili iz fabrike u Marijupolju.

09:41h

Rusija je tražila primirje tokom Božića kao paravan za dovođenje još ljudi i opreme u istočni region Donbasa, u pokušaju da zaustave napredovanje ukrajinskih trupa, kazao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski je u redovnom noćnom video obraćanju rekao da Rusi sada žele da iskoriste Božić kao pokriće kojim bi bar nakratko zaustavili napredovanje ukrajinskih snaga u Donbasu i rasporedili municiju i trupe bliže ukrajinskim položajima.

On je poručio da primirjem neće dobiti ništa osim novih gubitaka.

Zelenski je napomenuo da će rat biti završen kad ruski vojnici napuste Ukrajinu ili kad ih ukrajinski vojnici izbace, prenio je Rojters.

Kremlj je u četvrtak saopštio da je ruski predsjednik Vladimir Putin naložio da se uvede prekid u Ukrajini sa početkom danas u podne do sjutra veće u ponoć zbog obilježavanja Božića.

Bonus video: