Rusija: Preuzeli smo kontrolu nad Soledarom na istoku Ukrajine

Rat u Ukrajini - 324. dan

26792 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2023. 00:22h
Završeno
21:29h

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koja je već prisutna u ukrajinskoj nuklearnoj centrali Zaporožje pod okupacijom ruske vojske, narednih dana poslaće stručnjake u druge ukrajinske nuklearke u namjeri da utrostruči broj stalno prisutnih stručnjaka.

Ta UN agencija uskoro će imati ljude stalno raspoređene u svim nuklearnim centralama u Ukrajini, uključujući i Černobilj, navodi se u saopštenju objavljenom večeras.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi otići će iduće nedjelje u Ukrajinu da pokrene nove misije.

IAEA je navela da su od početka rata bile sprovođene pojedinačne misije i da ova odluka predstavlja veliko proširenje.

Do sada je osoblje iz međunarodne organizacije bilo raspoređeno samo u vrlo osjetljivoj centrali Zaporožje blizu linije fronta i redovno na meti granatiranja, i tu su od septembra stacionirane "do četiri" osobe iz međunarodne agencije.

Od sada će oko 11 do 12 stručnjaka biti stacionirana u Ukrajini u svakom trenutku da "nadziru situaciju, ispituju opremu", ili da "pruže tehničku pomoć", navela je agencija.

Pored Zaporožja inspektori će biti poslati u Rovno, Hemljenicki, Južnoukrajinsku elektranu i Černobilj, centralu gdje se 1986. dogodila najteža civilna nuklearna havarija u istoriji.

12:38h

Rusija je preuzela kontrolu nad ukrajinskim gradom Soledar u Donjeckoj oblasti poslije višemjesečnih borbi, saopštio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Sinoć je završeno oslobađanje grada Soledara, što je važno za nastavak uspješnih ofanzivnih dejstava u pravcu Donjecka", kazao je on, prenosi TASS.

Prema riječima Konašenkova, potpuna kontrola nad Soledarom koji je "na ivici linije" omogućava da se presjeku linije snabdijevanja ukrajinskih trupa u Bahmutu, koji se nalazi 50 kilometara jugozapadno ali i da se blokiraju jedinice koje su preostale u ovom gradu.

Izmjena: 12:52h
11:01h

Ukrajinske snage uspjevaju da se suprotstave ruskoj ofanzivi "visokog intenziteta" u Soledaru na istoku zemlje, izjavila je danas zamjenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar i dodala da protekla noć ipak nije bila mirna. "Neprijatelj je usmjerio gotovo sve svoje glavne snage u pravcu (regiona) Donjecka da bi zadržao ofanzivu visokog intenziteta", napisala je Hana Maljar na Telegramu i dodala da su sukobi nastavljeni tokom noći.

Prema njenim rečima, u pitanju je "teška faza rata", ali se Ukrajinci nadaju pobjedi.

Borbe u Soledaru i okolini traju već nekoliko meseci, ali je njihov intenzitet naglo pojačan posljednjih dana, jer se ukrajinska vojska u tom gradiću bori protiv plaćenika ruske paravojne grupe Vagner.

Izmjena: 12:18h
10:24h

Rat u Ukrajini – 324. dan.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da je Ukrajina postala defakto članica NATO alijanse dok zapadne države, koje su ranije bile zabrinute da će njihovo slanje vojne pomoći Rusija vidjeti kao eskalaciju, mijenjaju svoj "pristup razmišljanja".

Reznikov je u intervjuu za BBC rekao da je siguran da će Ukrajina dobiti i oružje koje dugo traži, medju kojima su tenkovi i borbeni avioni, jer se čini da se i Ukrajina i Rusija spremaju za nove ofanzive na proljeće.

"Ukrajina kao država i oružane snage Ukrajine postale su članica NATO-a. Defakto, a ne de jure, po zakonu. Zbog toga imamo oružje i znanje kako da ga koristimo", rekao je on.

Ukrajina je godinama pokušavala da se pridruži vojnoj alijansi, što je ruski predsjednik Vladimir Putin opisao kao bezbjednosnu prijetnju za Rusiju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zalaže se za brzo pristupanje, ali je nejasno da li će punopravno članstvo biti nešto o čemu će članice NATO-a ozbiljno razmišljati čak i nakon završetka rata, uprkos obećanjima o podršci.

"Zašto bi to bilo kontroverzno reći da je Ukrajina u NATO-u? To je istina. To je činjenica. Siguran sam da ćemo u bliskoj budućnosti, de jure, postati članica NATO-a", rekao je Reznikov.

On, međutim, nije ponovio tvrdnju da bi Rusija mogla da sprema još jednu invaziju iz Bjelorusije, na šta je upozorio šef ukrajinske vojne obavještajne agencije.

"Za pokret sa sjevera trebalo bi mnogo vremena i Rusija nema resurse za to", rekao je Reznikov.

Bonus video: