Engleska crkva se izvinila zbog tretmana LGBT osoba

"Želimo da se izvinimo zbog načina na koji je Engleska crkva tretirala LGBT osobe, i one koji se mole u našim crkvama i one koji to ne čine", naveli su biskupi u saopštenju

1949 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Engleska crkva se danas zvanično izvinila zbog svog tretmana LGBT osoba iako istopolnim parovima i dalje neće biti dozvoljeno da se vjenčavaju u njenim crkvama.

Izvinjenje crkvenih biskupa stiglo je u izvještaju nakon petogodišnje debate o stavu crkve o seksualnosti.

Izvještaj će biti dostavljen crkvenoj nacionalnoj skupštini, Generalnom sinodu, koji se sastaje u Londonu sljedećeg mjeseca.

"Želimo da se izvinimo zbog načina na koji je Engleska crkva tretirala LGBT osobe, i one koji se mole u našim crkvama i one koji to ne čine", naveli su biskupi u saopštenju.

"Duboko nam je žao za sve vrijeme tokom koga smo vas odbacili ili isključili, i vas i one koje volite. Prilike u kojima ste dobili neprijateljski i homofobični odgovor u našim crkvama su sramotne i zbog toga se kajemo'', navodi saopštenje.

Bez obzira na to, stav Engleske crkve ostaje da je brak dozvoljen samo zajednicama između jednog muškarca i jedne žene.

Crkva je predložila da se istopolnim parovima ponudi prilika da imaju crkvenu službu uz molitve posvećenja, zahvalnosti ili za Božiji blagoslov nakon što imaju građansko vjenčanje ili se registruju kao građanski partneri.

Istopolni brakovi su legalni u Engleskoj i Velsu od 2013. godine, ali crkva nije promijenila svoje učenje kada se zakon promijenio.

Bonus video: