Savjetnik Zelenskog saveznicima: Razmišljajte brže

Rat u Ukrajini - 332. dan

32471 pregleda 30 komentar(a)
Ukrajinska vojska, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2023. 22:02h
Završeno
21:55h

Privatna ruska vojna grupa Vagner planira da pošalje tijela ukrajinskih vojnika poginulih u borbama za Soledar, na teritoriju koju drži Ukrajina, objavio je sajt povezan sa osnivačem grupe Jevgenijem Prigožinom.

Kako prenosi Rojters, internet stranica RIA FAN - dio Prigožinovog medijskog fonda - citira Vagnerovog komandanta koji je rekao da će plaćenička četa poslati tijela iz Soledara na teritoriju pod kontrolom Ukrajine u četiri ili pet konvoja od ukupno oko 20 kamiona.

U subotnjem izvještaju nije navedeno koliko će tijela biti vraćeno ukrajinskim vlastima, ali se navodi da su ukrajinske snage pretrpjele velike gubitke u Soledaru.

U njemu se navodi da je Prigožin jasno stavio do znanja da tijela vojnika treba da budu vraćena u Ukrajinu na "dostojanstven" način, ali nije iznio dalje detalje o planiranoj operaciji.

Ukrajinske vlasti su tokom borbe za Soledar saopštile da su ruske snage pretrpjele velike gubitke.

Vagner je 11. januara saopštio da su zauzeli Soledar, a vlasti koje je postavila Rusija u istočnom ukrajinskom regionu Donjecku, saopštile su ranije ove nedjelje da kontrolišu taj grad u kojem su se vodile intenzivne borbe.

17:10h

Ruska vojska saopštila je da je sprovela "ofanzivne operacije" u oblasti Zaporožja na jugu Ukrajine, kao i da joj je to omogućilo da zauzme povoljnije položaje.

"U pravcu Zaporožja poslije ofanzivnih operacija jedinice istočne vojne oblasti zauzele su povoljnije linije i položaje", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane bez dodatnih detalja.

Sinoć su ruske snage izvijestile o velikom "jačanju" sukoba u toj oblasti, "na cijeloj liniji fronta".

U svom jutarnjem izvještaju, ukrajinska vojska je samo saopštila da je juče gađano oko desetak sela u južnoj oblasti.

Linija kontakta između ukrajinske i ruske vojske u oblasti Zaporožje nije se mnogo pomjerala više mjeseci i tu nije bilo većih borbi, za razliku od južnog regiona Herson i istočnog Donjeck, koji je sada epicentar sukoba.

U oblasti Bahmut nastavili su se sukobi između ukrajinske i ruske vojske, potpomognute paravojnom grupom Vagner.

Jedan visoki američki zvaničnik je rekao da Ukrajina ipak treba da se usmjeri na veliku kontraofanzivu na proljeće, a ne na odbranu Bahmuta koji je u velikoj mjeri razoren i koji je napustilo gotovo cjelokupno stanovništvo.

17:06h

Osnivač privatne paravojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin je u otvorenom pismu upućenom portparolu američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džonu Kirbiju upitao koji je zločin počinila njegova kompanija.

"Poštovani gospodine Kirbi, možete li, molim vas, pojasniti koji je zločin počinio PMC Vagner", navodi se u pismu objavljenom na Prigožinovom Telegram kanalu.

Kirbi je juče saopštio da su SAD odlučile da privatnu vojnu kompaniju Vagner proglase transnacionalnom kriminalnom organizacijom i da joj uvedu dodatne sankcije sledeće nedjelje.

SAD su već ranije stavile Vagner na listu sankcija.

Izmjena: 17:08h
13:40h

U ruskim napadima u Donjeckoj oblasti tokom proteklog dana stradala su tri civila, a ranjena četiri, objavio je guverner Pavlo Kirilenko na Telegramu, a prenosi Kijev Independent.

Navodi da su dvije osobe poginule u Bahmutu, a jedna u Želanu.

11:57h

Moskva je najavila danas da će preduzeti mjere odmazde prema francuskim medijima u Rusiji posle zamrzavanja bankovnih računa RT Frans, francuskog ogranka ruske televizije RT čiji je rad ranije obustavljen u EU.

"Zamrzavanje računa RT Frans dovešće do mjera odmazde prema francuskim medijima u Rusiji. One će ostati upamćene ako francuske vlasti ne prestanu da terorišu ruske novinare", upozorio je jedan izvor u ruskom ministarstvu spoljnih poslova, prenijele su ruske agencije Ria Novosti i Tass.

Sindikati RT Fransa su u petak ukazale da su zamrznuti računi te televizije u Francuskoj.

Sindikati televizije su naveli da sa tim mjerama gotovo 100 zaposlenih i oko 50 novinara postati nezaposleni, i naglasili da je to zamrzavanje rezultat odluke francuske države.

Francusko ministarstvo ekonomije saopštilo je za Frans pres da je imovina televizije zamrznuta u primjeni najnovijeg paketa sankcija EU protiv Rusije donijetog sredinom decembra, a ne na inicijativu države Francuske.

Za razliku od prvih sankcija uvedenih posle početka ruske vojne intervencije u Ukrajini u februaru 2022, mjere usvojene u decembru predviđaju "zamrzavanje imovine" pogođenih entiteta, naveo je taj izvor.

Optuženi da su instrumenti "dezinformacija" Kremlja medijima Sputnjik i RT (uključujući i frankofonu verziju RT Frans) zabranjeno je emitovanje unutar EU od 2. marta, na televiziji kao i preko Interneta, na osnovu dogovora evropske dvadesetsedmorice postignutog ubrzo posle početka rata u Ukrajini.

Taj prvi paket sankcija je samo zabranio objavljivanje sadržaja RT-ija u Evropskoj uniji a ne i samu produkciju. Do sada je RT Frans nastavljala da proizvodi i emituje sadržaje kojima je, uprkos zabrani, moglo da se pristupi preko virtuelne privatne mreže VPN, servisa koji omogućava da se koristi Interent zaobilaženjem blokade.

11:31h

Baltičke države poručile su Njemačkoj da "odmah" pošalje tenkove "leopard 2" u Ukrajinu.

"Mi, ministri spoljnih poslova Letonije, Estonije i Litvanije, pozivamo Njemačku da Ukrajini odmah obezbijedi tenkove ‘leopard'. Ovo je potrebno da bi se zaustavila ruska agresija, pomoglo Ukrajini i brzo se uspostavio mir u Evropi. Njemačka kao vodeća evropska sila ima posebnu odgovornost u tom pogledu", napisao je na Tviteru letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič.

Isti tvit objavile su njegove kolege iz Estonije i Litvanije, navodi britanski Gardijan.

11:26h

Rat u Ukrajini - 332. dan.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak poručio je saveznicima da "brže razmišljaju" o povećanju vojne pomoći, dan nakon što nije postignut dogovor o slanju tenkova "leopard".

"U svakom slučaju ćete pomoći Ukrajini sa oružjem i shvatiti da ne postoji drugi način da se okonča rat, osim porazom Rusije. Ali, današnja odluka ubija još naših ljudi. Svaki dan odlaganja znači još smrti za Ukrajince. Brže razmišljajte", naveo je Podoljak na Tviteru.

Bonus video: