Šef NATO-a zatražio da Južna Koreja pojača pomoć Ukrajini

Južna Koreja je sve važniji izvoznik oružja na svjetskom nivou i nedavno je potpisala ugovore za prodaju više stotina tenkova evropskim zemljama među kojima i sa Poljskom, zemljom članicom Alijanse

3959 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je danas od Južne Koreje da "pojača" vojnu pomoć Ukrajini, savjetujući Seulu da ukine zabranu slanja oružja zemljama u ratu.

"Ako vjerujemo u slobodu, u demokratiju, ako ne želimo da prevladaju autokratije i totalitarizam, onda im je potrebno oružje" rekao je Stoltenberg danas u institutu Šej u Seulu, pozivajući Južnu Koreju da učini više za podršku Kijevu.

Stoltenberg se juče sastao sa visokim južnokorejskim zvaničnicima, među kojima i s ministrom spoljnih poslova Parkom Džinom, u okviru turneje namijenjene jačanju veza NATO-a sa saveznicima u Aziji.

Južna Koreja je sve važniji izvoznik oružja na svjetskom nivou i nedavno je potpisala ugovore za prodaju više stotina tenkova evropskim zemljama među kojima i sa Poljskom, zemljom članicom Alijanse.

Međutim, njeni zakoni zabranjuju da se prodaje oružje zemljama u ratu, što otežava isporuku oružja Ukrajini kojoj je Seul ipak poslao neubojita vojna sredstva i humanitarnu pomoć.

Stoltenberg je istakao da je Kijevu hitno potrebno više oružja. On je ukazao da su zemlje kao Njemačka i Norveška koje imaju slične zakone Južnoj Koreji oko izvoza oružja to izmijenile kako bi podržale Kijev.

Južna Koreja je otvorila svoju prvu diplomatsku misiju u NATO-u prošle godine.

Stoltenberg je rekao da je "izuzetno važno" da predsjednik Rusije Vladimir Putin ne pobijedi u ovom ratu, ocijenivši da bi ruskom pobjedom svijet postao opasniji.

U slučaju ruske pobjede poruka autoritarnim vođama, takođe u ovom dijelu svijeta, onima u Pekingu, bila bi da je pribjegavanje sili način da se dobije šta se želi, dodao je Stoltenberg.

On je istakao da NATO ne smatra Kinu "protivnikom", i da Alijansa vjeruje u zajedničko angažovanje oko pitanja koja idu od kontrole naoružanja do klimatskih promjena.

Saveznici u NATO-u nastavljaju da trguju sa Kinom, ali evropska energetska osjetljivost, koja je posebno došla do izražaja u ratu u Ukrajini, dokazuje da ne treba postati "suviše zavisnim od autoritarnih sila", dodao je Stoltenberg.

On je upozorio i da se ruska vojska priprema za nove ratne akcije pošto je dobila oružje, između ostalog od Sjeverne Koreje, prema obavještajnim podacima koje je prenijela Bijela kuća. Pjongjang je to demantovao i upozorio da se SAD izlažu zaista neželjenim posljedicama ako nastave da šire takve neosnovane glasine.

Sjevernokorejska vlada je ocijenila da su te optužbe "glupi pokušaj da se opravda" predstojeće američko slanje vojne opreme Ukrajini.