U Velikoj Britaniji štrajkuje pola miliona zaposlenih

Štrajkovi koji se u manjem obimu ponavljaju mjesecima poremetili su život Britanaca, a još nije nađeno rješenje za spor sindikata i vlade oko povišice plata i poboljšavanja uslova rad

1718 pregleda 2 komentar(a)
Štrajk radnika u Velikoj Britaniji, Foto: REUTERS
Štrajk radnika u Velikoj Britaniji, Foto: REUTERS

Desetine hiljada škola u Velikoj Britaniji su djelimično ili potpuno obustavile nastavu, obustavljen je i železnički saobaćaj, a očekuje se kašnjenja aviona jer je oko pola miliona radnika danas stupilo u štrajk da bi sindikati pojačali pritisak na Vladu sa zahtjevom za veće plate zbog poskupljenja.

Današnji radnički štrajk, najveći u Velikoj Britaniji za više od deset godina, organizovao je savez sindikata.

U narednim danima i nedjeljama planirano je više protesta u koje će se uključiti medicinske sestre i osoblje hitne pomoći.

Štrajkovi koji se u manjem obimu ponavljaju mjesecima poremetili su život Britanaca, a još nije nađeno rješenje za spor sindikata i vlade oko povišice plata i poboljšavanja uslova rada.

Današnji koordisani štrajkovi više djelatnoosti znače eskalaciju protestnih akcija sindikata koji su poslednji put u Velikoj Britaniji bili tako organizovani 2011. godine, kada je više od milion radnika u javnom sektoru organizovalo jednodnevni štrajk u sporu oko penzija.

Inflacija u Velikoj Britaniji iznosi 10,5 odsto, najviša u poslednjih 40 godina, izazvana naglim porastom cijena hrane i energije.

Premijer Riši Sunak je poslanicima rekao da su štrajkovi nastavnika "greška" i tvrdi da je njegova vlada nastavnicima već dala najveće povećanje plata u poslednjih 30 godina.

Bonus video: